fbpx Ga naar hoofdinhoud

Expressieve luifel op Haags station

Haags startstation

Het nieuwe Haags Startstation E-lijn (HSE), ontworpen door ZJA Zwarts & Jansma Architecten, wordt volgende week officieel geopend. Na een bouwtijd van nog geen twee jaar zullen de eerste metro’s vanaf het nieuwe startstation vertrekken. De grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe startstation met de stationshal van Den Haag Centraal.

Stalen draagconstructie

Na de officiële opening op maandag 22 augustus zal het nieuwe station in gebruik genomen worden en kunnen reizigers voor het eerst het nieuwe station betreden. Om de impact van het toe leidende tracé op de omgeving, en dan met name de woonwijk Bezuidenhout-West, zo klein mogelijk te houden is het tracé aangebracht op een zeer slank vormgegeven viaduct. Dit is bereikt door keuze voor een stalen draagconstructie met overspanningen van ongeveer 35 meter tussen de steunpunten. Hierdoor blijft de ruimtelijke impact op maaiveld beperkt en wordt het uitzicht voor omwonenden zo min mogelijk belemmerd.

De metro’s stoppen net buiten de stationshal van Den Haag Centraal, maar de overkapping van de halte loopt wel door tot in deze hal, zodat reizigers snel en droog van de HSE naar het station kunnen lopen. De sculpturale vorm van de kap en de luifel is hierbij een opvallend en herkenbaar object.

Bouw nieuwe halte

De HSE is onderdeel van de RandstadRail metrolijn E en is het begin- en eindstation van delightrailverbinding tussen Den Haag en Rotterdam. De nieuwe halte is direct naast en half boven het busplatform gebouwd. De trams bereiken het station via een lang viaduct. Deze voert de RandstadRail tot meer dan twaalf meter boven maaiveld over het Bernhardviaduct naar het startstation. Het RandstadRailstation bevindt zich langs de rand van het busplatform en hoog boven de Anna van Buerenstraat. De bouw van de nieuwe halte werd door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag en aannemer BAM bouwde de nieuwe verbinding.

Foto: ProRail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.