Ga naar hoofdinhoud

Gevel van hergebruikte stoeptegels

Zecc architecten heeft in opdracht van de gemeente Utrecht een ontwerp gemaakt voor de gevel van het NH hotel. Met hergebruikte stoeptegels is een levendige wand ontstaan van 70 meter lang.

Het verwijderen van de parkeergarage naast het NH hotel zorgde voor een sloopwond. Het startpunt van Zecc was een rafelig silhouet van verschillende bouwdelen die na de sloop van de parkeergarage zichtbaar werd. Aan de hand van een lang horizontaal gebaar heeft Zecc architecten weer rust in de gevel gebracht. Ter hoogte van de Kiss& Ride is een lange houten bank in de stoeptegel geïntegreerd.

Hergebruikte gebroken stoeptegels

De muur is opgebouwd uit hergebruikte gebroken stoeptegels en in verschillende patronen in de muur verwerkt door bouwbedrijf van den Engel. De gevel heeft een stoere uitstraling. Naast het uiterlijk van de stenen muur draagt het ruwe oppervlak ook bij tegen het aanplakken van reclame uitingen en wordt graffiti voorkomen. Aan de rechterzijde van de muur is ruimte gereserveerd waar het logo van NH hotels komt. Deze markeert de entreezijde van het hotel gezien vanaf de uitgang van het Centraal station.

Plaatmateriaal in natuursteen aangebracht

Om de gevoelsmatige hoogte van de muur niet te hoog te laten zijn, is er voor een ander materiaal gekozen vanaf 4 meter hoogte. Dit plaatmateriaal wordt ook gebruikt om het vluchttrappenhuis aan de linkerzijde van de wand te bekleden en verdekt de installaties op het dak van het hotel. Het plaatmateriaal is in een natuursteenpatroon aangebracht, en geeft hiermee een knipoog naar de materialisering van het plein.

Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Projectteam: Zecc architecten, Steven Nobel, Marnix van der Meer
Aannemer: Bouwbedrijf van den Engel
Periode: 2012-2014
Beeld: Zecc architecten, Bouwbedrijf van den Engel

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Gevel van hergebruikte stoeptegels

  • van Koll

    Goed gereageerd allemaal.

  • TheoR

    Lovenswaardig initiatief. De gevel “spreekt” en oogt levendig. Toch bekruipt mij de angst dat door het materiaalgebruik de gevel een zeer poreus karakter heeft en daardoor ook kwetsbaar wordt. Desastreus bij graffiti en helaas toch gevoelig voor mossen en algen. Schoonspuiten onder hoge druk verergert het probleem dan bovendien. Hoe mooi wil de architect dat zijn gevel blijft of voorziet hij een natuurlijke vervuiling? De tijd zal het leren!

  • Leon

    Mooi effect nu het nieuw is, leuk gevonden. Al zie je dit in tuinen natuurlijk wel meer als borderrand. Ben benieuwd hoe die gevel zich houdt na verloop van tijd, maar ik vrees het ergste eerlijk gezegd. Hopelijk heb ik het mis.

  • Hoek

    @jp Deze gevel is op het zuiden gericht.

  • Geweldig goed gedaan! Chapeau voor Zecc en De Engel. Een ruimtelijk effectieve oplossing met een 100% duurzaamheidsscore. De gevel zal alleen maar mooier worden als korstmossen en mossen de gevel groen gaan kleuren. Dus niks schoonspuiten (behalve de zitbank natuurlijk). Wat mij betreft inspirerend en een voorbeeld voor andere architecten.

  • ard bannink

    Het is iedere keer weer een wonder hoe Zecc Architecten een oplossing vindt voor complexe situaties. Zo ook hier. Deze Berlijnse Muur, die geen muur is maar een sympathieke ontmoetingsplek, die er voor je gevoel altijd al gestaan heeft. Alle lof. Ook en zeker voor het vakwerk van VandenEngel !

  • Rob

    Mooi stukje vakwerk van den Engel,net als jullie andere renovaties!!

  • Ton Aalmans

    Eindelijk eens een opdrachtgever die oog heeft voor een bouwmateriaal dat er eigenlijk geen is. Ik maak al jaren gebruik van betontegels als bouwmateriaal, vaak gratis te krijgen op elke straathoek, voor funderingen, schoonwerk keldermuren, tuinmuren enzovoort. Tot nu toe niemand gevonden die het wilde gebruiken als muur.
    Fraaie uitstraling en een showroom voor mogelijke toepassingen, mooi ontwerp en dito uitvoering…..goed zo.

  • jp

    Ik verheug me al op het artikel van prof. Hendriks over een paar jaar, waarbij hij de gevel kraakt vanwege het verkeerde materiaalgebruik en de daardoor ontstane groene aanslag en erger op de gevel.

    En ja, ik vind het wel mooi, nu het nieuw is, en een goede oplossing tegen de wildplakkers. Maar mag het ook groen worden of gaat er jaarlijks iemand met de hogedrukreiniger langs … of is deze gevel op het zuiden en zal dat probleem misschien mee vallen?

  • van Koll

    Een levendige gevel?
    In mijn ogen toch redelijk doods.
    Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.