fbpx Ga naar hoofdinhoud

Golvende houten lamellengevel

Alles op de WaterCampus ademt water: de omgeving met de rivier de Potmarge, de rietkragen uit het landschapsplan en natuurlijk de houten gevel, die om het vijfhoekige gebouw is gedrapeerd. Deze beeldbepalende golven van western red cedar zweven op stelbare steunen op enige afstand van de glasgevel.

Leeuwarden heeft de ambitie om uit te groeien tot dé Europese hoofdstad op het gebied van watertechnologie. Dat gebeurt op de WaterCampus, waar wetenschappers en ondernemers werken aan kennisbundeling en innovatie. In het nieuwste bedrijfsverzamelgebouw op de campus zijn laboratoria voor chemisch en microbiologisch onderzoek gevestigd en kantoorruimtes voor Wetsus en startende ondernemers op het gebied van energie- en watertechnologie. In dit kader ontving Leeuwarden als tweede stad ter wereld de titel Innovating City van de Verenigde Naties.

Celdeling

Het vijfhoekige gebouw is ontworpen door GEAR Architecten, een coöperatie van vier Friese architectenbureaus, die zich door deze samenwerking kunnen kwalificeren voor Europese aanbestedingen. Het opmerkelijke gebouw is de eerste van een reeks uitbreidingen, die zich als een keten van celdelingen aaneenschakelen. De eerste cel vormt 7500 m2 van het totale programma van maximaal 25.000 m2. De gevel is demontabel uitgevoerd, zodat de volgende cel op een eenvoudige wijze kan aansluiten en er altijd een ‘af’ beeld ontstaat. De vorm is in de eerste plaats afgeleid van de voorgeschreven bouwenvelop, vertelt architect Bart Zantman van GEAR, waar vervolgens inkepingen in zijn gemaakt om de entrees te accentueren. De houten lamellengevel buikt op diverse plaatsen uit en geeft daarmee de vorm een extra dimensie.

BREEAM-NL Excellent

Hoofdhuurder Wetsus vroeg een uitgesproken duurzaam gebouw. Dat is tot uiting gekomen in een duurzame materialenkeuze, diverse technische installaties en een aantal belangrijke ontwerpkeuzes voor het behalen van BREAAM-NL Excellent voor zowel de kantoren als de laboratoria. Zo zijn de kantoorruimten flexibel indeelbaar en liggen ze langs een fraai atrium, dat volop daglicht krijgt vanuit een glazen dak waarin PV-panelen zijn geïntegreerd. Ter hoogte van het maaiveld is een open parkeerlaag aangelegd, met installatieruimten die met zwart gebeitste houten latten zijn bekleed. Hier bevindt zich onder andere de trillingvrije ruimte voor de elektronenmicroscoop. “Je hebt hier trillingen van het spoor en het verkeer, maar verrassend genoeg waren de trillingen van de krantenpers van de overburen het meest bepalend”, vertelt architect Doeke van Wieren van GEAR. Op de tweede bouwlaag ligt de grote labruimte, die zichtbaar is vanuit de entree. De overige drie lagen zijn voornamelijk in gebruik als kantoorruimten. Aan de zuidkant is een punt als het ware afgesneden; onder dit lamellendak liggen diepe dakterrassen, aansluitend aan het bedrijfsrestaurant. Zantman wijst op de hoek van het atrium, waar enkele facilitaire ruimten zijn: “Kantoorruimte past hier niet vanwege BREEAM-NL. We wilden namelijk voor het certificaat voldoen aan het aspect dat er minimaal tien meter ruimte zit tussen de kantoren in verband met daglicht en uitzicht.”

Het hele artikel over de WaterCampus staat in Bouwwereld 1-2015. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.