Ga naar hoofdinhoud

Nieuw element aan skyline Rotterdam

Timmerhuis Rotterdam vormt nieuw element aan skyline

Een wolk van glas op slechts twee steunpunten. Dit uitdagende concept voor het Timmerhuis leidde tot een gigantische staalconstructie, die het zwevende gebouw overeind houdt. Het woon/ werk/cultuurcomplex heeft volglazen gevels. Aan de basis van de wolk zorgt een golvende glasgevel voor beschutting.

Stalen structuur

De glazen blokkendoos van het Timmerhuis vormt een nieuw element aan de skyline van Rotterdam. Eigenzinnig, maar niet opdringerig. En buitengewoon vernieuwend van opzet en invulling. Vooral de stalen structuur en volglazen gevels voor kantoren en woningen vallen op in het door Reinier de Graaf van OMA ontworpen gebouw. Het nieuwe Timmerhuis vult het blok op achter het Stadhuis aan de Coolsingel en ligt gedeeltelijk in de oksel van het L-vormige, voormalige Stadstimmerhuis. Dit wederopbouwmonument is geheel gerestaureerd en maakt integraal deel uit van het totale complex. De nieuwbouw meet 44 bij 100 meter en is 60 meter hoog. De opbouw bestaat uit een plint, vijf bouwlagen met kantoren en twee woontorens van zeven en respectievelijk tien lagen met in totaal 84 appartementen.

Getrapte opbouw

Het idee van een zwevende wolk is ontstaan vanuit de gedachte om zoveel mogelijk begane grond kolomvrij te houden. Dat deel was bedoeld voor de stadswinkel met de balie- en informatiefuncties van de gemeente. Daarnaast voert door de plint een openbare passage van het Rode Zand naar de Haagseveer. Via twee atria, waarin de staalconstructies gewoon doorlopen, komt daglicht in het binnenste deel van het kantoor en de plint. Deze openheid werd in het oorspronkelijke ontwerp sterk benadrukt en is volgens projectleider Katrien van Dijk van OMA van doorslaggevend belang geweest bij het winnen van de ontwerpopdracht.

Een ander aspect van de wolk is de getrapte opbouw. Boven de plint met onder andere commerciële functies liggen de vijf kantoorlagen, die naar buiten uitkragen. Vanaf laag zes beginnen de woonlagen, die juist terugtrappen. Dankzij deze opbouw hebben de woningen ondanks de compacte opzet voldoende daglicht en veelal een (zeer) goed uitzicht, doordat zij boven het L-vormige monument uitkomen. Ook zijn er veel dakterrassen rondom de woningen gecreëerd. Die terrassen zijn net als de woningen uitgelegd op een stramien van 7,20 bij 7,20 meter, die de architect een pixel noemt. Soms wordt een dakterras gedeeld. Verder is er een groot gezamenlijk dakterras voor algemeen gebruik.

Het hele artikel over het Timmerhuis Rotterdam staat in Bouwwereld 11, die 20 november verschijnt.

Dit State-of-the-art-artikel valt onder het Premium deel van Bouwwereld.nl, daar is ook de online versie van het vakblad Bouwwereld te lezen.

Interesse in een (proef)abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Nieuw element aan skyline Rotterdam

  • Absolutely written subject matter, thanks for entropy.

  • Have you ever considered about including a little bit more than just your fwfpfkvnv articles? I mean, what you say is important and everything. However imagine if you added some great visuals or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this blog could certainly be one of the most beneficial in its field. Superb blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.