fbpx Ga naar hoofdinhoud

Nieuw gemeentehuis in Hoogkarspel

nieuwe gemeentehuis bovenkarspel1

Gemeente Drechterland heeft in het hart van Hoogkarspel een duurzaam, nieuw onderkomen gekregen dat onderdeel uitmaakt van het stedenbouwkundig plan voor het nieuwe dorpshart. Kern van dit plan was om de belangrijkste dorpsfuncties te concentreren rondom één nieuw, herkenbaar dorpsplein.

Het nieuwe gemeentehuis naar een ontwerp van De Zwarte Hond is door haar monumentale, duurzame materialisering en zorgvuldige aansluiting op het maaiveld op een vanzelfsprekende manier verankerd in het nieuwe dorpscentrum. Tegelijkertijd maken de unieke kapvorm en uitkijktoren een echte blikvanger van het gebouw.

Grote glaspartijen

De levendige bakstenen gevel is opengewerkt met grote glaspartijen over de gehele hoogte van het gebouw. Ook in de uitnodigende entree is veel glas toegepast. Voor de bezoeker is het bij binnenkomst meteen duidelijk waar in het gebouw hij zich bevindt. Het gebouw heeft een eenvoudige doorsnede die bestaat uit twee delen: een publieksdeel en een werkgebouw. Deze twee delen ontmoeten elkaar in een licht, levendig atrium. Hier komen het  bestuur, de ambtenaren en de bevolking elkaar tegen.

Speelse indeling

In het publieksgedeelte zijn op de begane grond onder andere burgerzaken, de raadzaal en een restaurant ondergebracht. Hierboven bevinden zich de kantoren van burgemeester en wethouders. De backoffice ligt aan de andere kant van het atrium, boven de half verdiepte parkeergarage. In het tijdloze, chique interieur zijn duurzame, natuurlijke materialen als hout en natuursteen toegepast. Dit is in accenten gecombineerd met fris groen wat visuele rust brengt in het gebouw. Een optimale akoestiek, veel daglicht en een speelse indeling zorgen ervoor dat het gemeentehuis een fijne verblijfplek is, waarin zowel bezoekers als medewerkers zich thuis voelen en geïnspireerd blijven. Het losse interieur is ontworpen door M+R interior architecture uit Eindhoven.

BREEAM Excellent Certificering

Het realiseren van een duurzaam gemeentehuis was vanaf de start een belangrijk uitgangspunt. De gemeente ambieerde een BREEAM Excellent Certificering. Door deze wens al vanaf het begin te integreren in het ontwerp is een zeer duurzaam gemeentehuis opgeleverd zonder al te complexe ingrepen. De compacte vorm en hoge mate van flexibiliteit van het gebouw dragen bijvoorbeeld bij aan een hoge mate van duurzaamheid.  Verder is het zeer energiezuinig door onder meer een efficiënte manier van warmte- en koudeopwekking in combinatie met laagtemperatuur verwarming en een optimale inzet van daglicht (ramen zijn hoog gepositioneerd, automatische zonwering voorkomt te veel opwarming). En het grote dakvlak wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken door middel van PV-cellen.

Opdrachtgever Design and Build
ABC NOVA (VO fase)
Bouwgroep Dijkstra Draisma
(DO, Bestek, Uitvoeringsfase)

Omvang
4.100 m2 BVO, 1.540 m2 BVO parkeren

Periode
2011 – 2015

Fotografie: ScagliolaBrakkee, Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Nieuw gemeentehuis in Hoogkarspel

  • Jan Zeldenthuis

    Wel jammer dat het invalidetoilet in de publiek toegankelijke ruimte niet toegankelijk is met een elektrische rolstoel.
    Heel “mooi” een iets groter restaurant. Wel jammer dat dit ten koste is gegaan van het invalide toilet. Heel handig een hygiëne box, wel jammer dat dit de manoeuvreerruimte nog kleiner maakt. En “prachtig” zo een glazen toegangsdeur voor het invalidetoilet. Wel jammer dat de deur te ver terug in de wand is geplaatst en deze niet vanuit een rolstoel geopend kan worden. Prachtig zo een uitkijktoeren. Wel jammer dat deze niet toegankelijk is voor rolstoelers. Enzovoort, enzovoort, en dat voor een overheidsgebouw in 2016.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.