Ga naar hoofdinhoud

Parkeren achter bamboe gevel

De nieuwe parkeergarage van het Medisch Centrum Slotervaart (MCS) in Amsterdam is bekleed met bamboe gevelelementen. Architectenbureau DJGA koos voor dit materiaal vanwege de duurzaamheid: bamboe is van nature al sterk en door het voor te behandelen tegen brand en houtrot, is verf niet nodig. De bamboe zal door de jaren heen langzaam verweren. De bamboepalen zijn pas vanaf de tweede verdieping aanbracht; dan weer dicht op elkaar, dan weer verder uit elkaar. Hierdoor wordt de gevel dynamisch. De onderste verdieping is ‘ingepakt’ met levende bamboestruiken.

Glas en accoya

Het hoofdtrappenhuis van de parkeergarage is een glazen doos die tegen de kop van het gebouw is geplaatst. Zo is meteen duidelijk waar de trappen zich bevinden. De kozijnen van het trappenhuis zijn gemaakt van onbehandeld accoya. Net als de bamboepalen verweren de kozijnen van het trappenhuis daardoor op een natuurlijke manier.

3.200 m2

De nieuwe parkeergarage heeft een totale oppervlakte van 3.200 m2 en biedt plaats aan 1.196 auto’s. Het gebouw ligt volledig bovengronds en wordt de komende jaren verder uitgebreid. DJGA maakte het ontwerp in opdracht van Ballast Nedam, dat het gebouw uitvoerde als Design & Construct opdracht voor MCS. De bamboe werd geleverd door Bamboe Bouw Nederland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

5 reacties op “Parkeren achter bamboe gevel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.