Ga naar hoofdinhoud
Constructie, Houtbouw

Primeur voor toepassing kruislaaghout

Het centrum Maggie’s Oldham in Engeland is het eerste gebouw ter wereld dat gemaakt is van hardhouten kruislaaghout (KLH). Het bouwwerk bestaat uit 20 panelen van vijf-laags KLH tulpenboomhout. De afmetingen van deze panelen varieren van 0.5 m tot 12 m in lengte. Maggie’s Oldham is een supportcentrum voor mensen die kanker hebben en hun familie en vrienden.

Goed voor de gezondheid

Ontwerper dRMM koos voor KLH gemaakt van tulpenboomhout, onder andere vanwege de positieve invloed dat hout heeft op mensen. Uit onderzoek is gebleken dat hout kan zorgen voor verlaging van de bloeddruk en hartslag en verkorting van de revalidatieduur. Het heeft daardoor meer gezondheids- en welzijnsvoordelen dan elk ander bouwmateriaal.

Ontwerp

dRMM typeert het ontwerp als een “luciferdoosje op palen, met een gat in het midden, zoals een appel waarvan het klokhuis verwijderd is.” De opening in het midden is omsloten met dubbel glas en door de opening groeit een boom. “We wilden de natuur in het gebouw brengen. Je kan in de tuin onder het bouwwerk lopen en door de opening de open lucht zien,” zegt Jasmin Sohi, projectarchitect van dRMM.

Kruislaaghout

De constructie van het gebouw bestaat uit kruislaaghouten panelen. Kruislaaghout, ook bekend als cross-laminated timber (CLT), is gelamineerd hout waarbij de opeenvolgende lagen kruislings verlijmd worden. Hierdoor is de uitzetting en krimp onder invloed van vocht en temperatuur gering. Doorgaans wordt KLH gemaakt van zachthout, maar in dit geval is gekozen voor tulpenboomhout, een hardhoutsoort. Voor zijn geringe gewicht is tulpenboomhout bijzonder sterk. Het resultaat is dan ook een product dat ongeveer drie keer sterker en stijver is dan de zachthout-variant.

Duurzame houtsoort

Hoewel tulpenboomhout een veel voorkomende houtsoort is in de Amerikaanse hardhoutbossen, wordt het nog niet veel toegepast. En dat terwijl het niet alleen sterk is, maar ook duurzaam. Dit komt mede doordat de houtvoorraad snel aangroeit. Zo is de hoeveelheid toegepast hout in Maggie’s Oldham (27 m3) in slechts 108 seconden al weer aangegroeid in de Amerikaanse bossen waar het hout voorkomt.

Zoals alle houtsoorten, fungeert tulpenboomhout als een opslag voor CO2. Uit berekeningen blijkt dat na het kappen zagen, drogen, transporteren en productie, het hout nog steeds meer CO2 opslaat dan dat er vrijkomt tijdens de productie.

Buitenbekleding

Het tulpenboomhout is niet alleen voor de constructie gebruikt; ook voor de buitenbekleding is voor deze houtsoort gekozen. De bekleding is thermisch behandeld door het in een oven zonder zuurstof te drogen. Dit verandert het hout op celniveau, waardoor duurzaamheidsklasse 1 gehaald kan worden, vergelijkbaar met tropisch hardhout.

Toekomstig gebruik

Alex de Rijke, medeoprichter van dRMM, is positief over de toepassing van de houtsoort en KLH: “De toepassingen voor duurzaam hardhout – in het bijzonder KLH gemaakt van het snelgroeiende tulpenboomhout – zijn eindeloos. De duurzame, constructieve en visuele kwaliteiten zijn duidelijk aangetoond in ons ontwerp.” dRMM wilt in de toekomst vaker gebruik maken van hardhouten KLH, mede omdat het volgens het bedrijf goed toepasbaar is voor de bouw van universiteitscampussen en gezondheidscentra.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.