Ga naar hoofdinhoud

Roodgouden rvs gevel om Sportcampus

zuidgevel met bruggebouw

Van meet af aan vormde de roodgouden band om de Sportcampus een hoofdingrediënt van het ontwerp van FaulknerBrowns architects. Dit beeldmerk zorgt voor een luxueuze en dynamische uitstraling. De kleur van het gechromatiseerde rvs verandert van champagnekleur tot roodpaars, afhankelijk van de zoninstraling en je standpunt. Dat versterkt het dynamische effect van het turnlint. Ondanks het enorme programma van ruim 32.300 m2 en het grondvlak van 200 bij 150 meter maakt het gebouw geen massale indruk. Dat komt door de vloeiende vorm en het spiegelende oppervlak, waarin de bomen van het Zuiderpark weerkaatsen. De basisvorm bestaat uit een sterk afgeronde driehoek met een hellend dak, dat vanuit het park oploopt tot een hoogte van 25 meter aan de zijde van de sportvelden. Bij de entree is een lensvormig schoolplein uitgespaard. Op deze plek in het Zuiderpark stond vroeger het roemruchte ADO stadion, dat naar een bedrijventerrein aan de rand van de stad is verhuisd.

Sportonderwijs en -onderzoek

Omdat in sportaccommodaties geen daglicht is gewenst, ontwierp FaulknerBrowns architects een compacte ruimtelijke organisatie. De grootste zalen, een topsportzaal met 3500 zitplaatsen voor toeschouwers, twee sportzalen voor breedtesport, de indoor beachsporthal en de turnzaal, zijn op een rij in het hart van het complex gesitueerd. Aan weerszijden liggen kantoren en praktijk- en onderwijsruimten langs de buitenrand. Deze ruimten hebben daglicht en uitzicht op de naastgelegen sportvelden en het park. Daar tussenin bevinden zich de zalen voor sportonderwijs. Het complex is niet alleen bedoeld voor (top)sport, maar is tevens de opleidingslocatie voor de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan, die hun sport- en bewegingsopleidingen op HBO- en MBO-niveau hier hebben samengebracht. Ook is er een onderzoeksgedeelte met een sportfysiologiecentrum en een technisch prothesecentrum. Vanuit de centrale hal vinden sporters gemakkelijk hun weg naar de kleedkamers en sporthallen op de begane grond. Toeschouwers worden direct via een brede trap vanuit de hal naar de tribunes op de eerste verdieping geleid. Onderweg hebben zij al zicht op de zalen, zodat je je nergens hoeft te vervelen.

Tekst: Josine Crone

Deze tekst komt uit het State-of-the-Art-artikel over de Sportcampus Zuiderpark in Bouwwereld 6/2017, die op 27 juni verschijnt.

State of the Art valt onder het Premium deel van de website

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.