Basis ILS voor constructieve vloeren

ILS-vloeren webinar

De RuwBouw Groep heeft samen met BetonSon, Consolis VBI en Geelen Beton richtlijnen opgesteld over hoe zij het liefst BIM-informatie ontvangen van aannemers. Deze informatieleveringsspecificatie (ILS) voor constructieve vloeren sluit aan bij de BIM basis ILS die de aannemers vorig jaar hebben opgesteld.

Basisafspraken BIM voor beter bouwproces

Op de ontwikkelde poster staat aangegeven welke informatie de vloerenleveranciers graag zien in een model dat zij krijgen aangeleverd. Albert Gils, BIM Manager bij De RuwBouwGroep, lichtte de zeven aspecten toe tijdens het webinar ‘Basisafspraken BIM voor een beter bouwproces’ op 8 juni, dat is terug te kijken via deze link.

“Punt 1: het is voor vloerenleveranciers heel belangrijk dat de geometrie van het vloerveld correct wordt gemodelleerd. Het is daarnaast – punt 2 – prettig of soms noodzakelijk dat de overspanningrichting wordt aangegeven in een 3D omgeving met behulp van een symbool. Punt 3 gaat over bouwkundige sparingen die we graag willen zien in het model. Hoe dat moet, staat in deze poster omschreven.”

De vloerenleveranciers hebben ook te maken met constructieve zaken die zich volgens Gils lastiger laten vangen in een 3D model. Hiervoor is een Excel infoblad gemaakt, dat vooral voor de constructeur van belang is.

Punten 5 tot en met 7 gaan over instortvoorzieningen zoals centraaldozen, wanden boven en onder vloeren – van belang in verband met de belasting – en objectinformatie die is opgeslagen in propertysets, zoals de betonkwaliteit, vloertype en Rc-waarde.

Goede basis

Mathijs Natrop reageerde als bestuurslid van buildingSMART tijdens het webinar. “Ik vind dit super. Je ziet dat de partijen die de BIM Basis ILS van de aannemers omarmen, dit doen omdat ze dit accepteren als goede basis. Tegelijkertijd gaan ze ook nadenken over wat voor hen een verdiepingsslag kan zijn. Niet voor niets is er een hoofdstuk 4 opgenomen over andere én toekomstige objectinformatie.”

Niet alleen de vloerenleveranciers komen met een eigen aanvulling. “Je ziet het ook bij andere stakeholders. Dit najaar houden we daarom een event vanuit buildingSMART, waarbij we gaan kijken naar al die aanvullingen, op zoek naar de gemene deler.”

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief