Beweegbare geveldelen voor bezoekerspaviljoen

Beweegbare geveldelen voor bezoekerspaviljoen, hof van duivenvoorde

De tien beweegbare geveldelen van het bezoekerspaviljoen Hof van Duivenvoorde openen het gebouw in de morgen en sluiten het in de avond. In open vorm is het gebouw een licht restaurant, in gesloten vorm een schuur die verdwijnt in haar omgeving. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau 70F architecture.

Hof van Duivenvoorde is het bezoekerspaviljoen dat hoort bij Landgoed en Kasteel Duivenvoorde, een rijksmonument in Voorschoten. Stichting Duivenvoorde was de opdrachtgever en vroeg 70F architecture een gebouw te ontwerpen dat eruit zou zien als een schuur, maar dat tegelijkertijd transparant zou zijn en gasten een welkom gevoel zou geven.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Beweegbare geveldelen zelf engineeren

De oplossing met beweegbare geveldelen viel direct in de smaak, maar was lastig uit te voeren. Geen enkele luikenproducent of scharnierenleverancier durfde het aan. Ir. Bas ten Brinke, eigenaar van 70F architecture, heeft daarom zelf het nagenoeg onzichtbare luiksysteem geëngineerd.

Hoge mate van transparantie

Hof van Duivenvoorde biedt ruimte aan een restaurant, een museumwinkel en de gidsen die bezoekers rondleiden over het landgoed. Het gebouw is relatief klein – 6 x 30 meter – maar voelt ruim aan door de hoge mate van transparantie. Van de ene kant van het gebouw kijk je helemaal naar de andere. De ruimte boven de restaurantkeuken (achterin het gebouw) en het sanitair-blok (in het midden) zijn open gelaten zodat de dakconstructie van voor tot achter zichtbaar blijft. Een aantal vaste ramen lopen over de nok door in het achterdakvlak, richting de monumentale tuinmuur.

Het gebouw is een voorbeeld van moderne architectuur, toegepast in een monumentale omgeving, zoals ook het glazen entreegebouw van Kasteel Ruurlo.

Eén reactie

  1. Ziet er fantastisch uit.
    Functionele architectuur en innovatieve techniek komen hier fantastisch samen.
    Duurzamer gaan we het niet krijgen.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief