Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Blog documenteert lelijkheid Belgische huizen

De blog Uglybelgianhouses verzamelt de uitwassen van de ongebreidelde bouwwoede in België. De site heeft een gat in de markt gevonden. In België lijken er nauwelijk esthetische voorschriften te gelden als het op bouwvoorschriften aankomt. Althans, dat zou je kunnen afleiden uit het overzicht van Uglybelgianhouses. Dat meldt Bright.nl.

In België gelden er net als in Nederland heel wat  bouwvoorschriften en worden alle plannen voor een nieuwbouwproject wel degelijk getoetst aan de stedenbouwkundige voorschriften. Toch kan je je vragen stellen bij de lelijkheid die getolereerd wordt, ondanks deze bureaucratische weg via welstandscommissies.

‘Dat is ook de voornaamste reden waarom met deze site begonnen ben’, zegt de Vlaamse initiatiefnemer die anoniem wenst te blijven. ‘Ik liep al jaren met de idee om de pareltjes van de wansmaak op een of andere manier te gaan delen. Al was het maar om ervoor te zorgen dat mensen gaan inzien dat het soms alle verbeelding tart.’

Lelijkste land ter wereld

De Belgische wooncultuur vormt al decenia de inzet van discussies. Eind jaren ’60 lanceerde de Belgische architect Renaat Braem nog (het vorig jaar heruigegeven) pamflet genaamd ‘Het lelijkste land ter wereld‘, waarin hij fel uithaalt naar de planloze visie op woningbouw. ‘België is als een door een krankzinnige bijeengenaaide lappendeken’. Als je Uglybelgianhouses bekijkt zie je dat er nog weinig veranderd is.

Bron: Bright.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

8 reacties op “Blog documenteert lelijkheid Belgische huizen

  • Rens

    Deze ‘lelijkheid’ heeft niets te maken met architecten of welstandscommissies, maar met een veel groter bovenliggend probleem: de eeuwige strijd met verdeeldheid.
    Wat de gebouwde omgeving in België werkelijk zo rommelig maakt is de verscheidenheid in zaken zoals: dakhoogte, goothoogte, bouwvolume, verkaveling, positie woning op perceel, bouwstijl. Dit is iets wat in Nederland vastgelegd is in bestemmingsplannen. In België ontbreekt het aan eenduidige bestemmingsplannen en goed beleid. Zie ook de slechte wegen. Het zijn niet de bouwers die de vrijheid nemen, maar de overheid die de vrijheid geeft.
    Goede infrastructuur en huisvesting zijn fundamentele zaken aan de basis van een sterke economie. Als België haar verdeeldheid niet weet op te lossen zal het nooit dezelfde economische kracht bezitten als Nederland en blijft het een anarchistische speeltuin.

  • Jan

    Wat een nare site is Uglybelgianhouses.
    Eén grote scheldpartij met veel fucking.
    Dat is geen serieuze site. Niet de moeite waard om aandacht aan te besteden.

  • Martin Doornbos

    welstand commissies mogen van mij gelijk afgeschaft worden, heel Nederland staat vol met lelijke gebouwen, bedacht door architecten met een groot Ego. Die Ego’s zitten ook in die commissies. Veel kantoor gebouwen hebben een nog maar een economische levens duur van 10-20 jaar
    Ben pa in Praag geweest hele mooie Baroc gebouwen staan er al meer dan 100 jaar, deze staan er hopelijk over 100 jaar nog, In Wenen zijn veel van de mooie gebouwen door wanstaltige nieuwbouw vervangen.
    De toeristen komen niet naar Amsterdam voor de de lelijke kantoorgebouwen van Zuid-Oost meer voor de grachten panden

    mijn boodschap aan alle architecten
    kijk eens welke gebouwen de tijd overleven en stop met met het ontwerpen van deze lelijke Ego gebouwen

  • Fraai of niet… het is een vorm van ‘gevelarchitectuur’ die per definitie kant nog wal raakt. Deze misbaksels versterken juist de positie van de bekwame vormgever. Een welstandcommissie zou je niet moeten afrekenen op het uitoefenen van haar vak. En v.w.b. die website? Tja, misschien is de anonieme schrijver ook besmet met het virus? Zet dan ook gewoon je naam eronder.

  • Leon

    Sorry maar ik kan die site niet echt serieus nemen. Dit is duidelijk een initiatief van één persoon die een mening heeft. Dit blijkt zowel uit het taalgebruik als uit de geplaatste foto’s. Ik heb niet heel lang rondgekeken, maar er staan meerdere woningen op die het in mijn ogen niet verdienen om op die site te staan.

    En voor wat betreft de welstand in Nederland? Het idee van een welstandscommissie an sich is prima, op die manier houden we enigszins grip op het aanzicht van de openbare ruimte. In dat opzicht zou bovenstaand artikel ook op Duitsland kunnen slaan, als je de grens over gaat zie je meteen het verschil in architectuur (of wat er voor moet doorgaan). In de praktijk echter komt de welstandscommissie op mij vaak over als een groep gesubsidieerde architecten met te veel vrije tijd (of te weinig werk?) die het welstandswezen tot in den treure in leven willen houden. Hoe je het ook wendt of keert, men heeft altijd wel iets op te merken, vaak zaken die volstrekt onbelangrijk, niet reëel of zelfs schier onmogelijk zijn.

  • Niels

    Wat mooi is en wat niet, blijft een kwestie van smaak. Feit is dat de gebouwde omgeving in België veel minder saai is dan in Nederland. Wij hebben hier immers hele woonwijken waarbij men niet eens mag bepalen welke schutting er als erfafscheding wordt geplaatst.
    Vrijheid om te bouwen naar eigen smaak sluit aan op de maatschappelijke trend om alles te kunnen personaliseren. In die zin is België zeer vooruitstrevend.

  • Henk Veldmans

    Voor Nederland kan er een soortgelijke site gemaakt worden (maar dan met iets netter taalgebruik svp). Hier hebben we ook genoeg wansmaak, ook in nieuwbouw. Vooral de onderlinge samenhang ontbreekt nu ook vaak volledig. Wat dat betreft zie je ook geen verschil tussen de meeste wijken en welstandsvrije. Welstand faalt!

  • Jaap van den Bosch

    Ja, Belgie is heel anders als Nederland, maar wat is nou lelijk en wat is nou mooi?
    Je ziet echt dat je in Belgie bent, maar dat heeft ook wel wat, past wel bij hun manier van doen en als je daar van houd, dan is dat toch o.k. lijkt mij.
    Verder moeten we hier ook nog maar afwachten hoe alles gaat lopen, nu steeds meer bouwwerken en vergunningsvrij, en ook welstands vrij zijn geworden, of dit in de nabije toekomst gaan worden, de VVD brult dit al langer, over die vrijheden op dit gebied.
    Sommige kaders worden zo ruim ingesteld dat ook hier binnenkort behoorlijke misbaksels kunnen ontstaan, en de discussie die gaande is om in hoofdzaak zich alleen nog te richten op stads en monumentale panden, van vele andere panden kan men dan ook volume bakken gaan maken, zonder enig esthetische zorg, tja, exessen wil men dan nog aan pakken, maar al gauw rijst de vraag wat is nou wel of niet een exes, en omdat het vergunningvrij is, staat het er dan al, en zullen alleen een paar advocaten hier financieel garen bij spinnen als het verdedigd moet worden.
    Zover als in Belgie komen we (nog) niet, maar in de nabije toekomst kun je in bestaande wijken wel verwachten dat het een eind die richting op zal gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.