Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Bouw eerste Nederlandse smart grid-woning

In Zwolle is de bouw van het Enexis Huis begonnen. De eerste speciaal voor smart grids ontworpen woning. Centraal in het ontwerp staat de energie-uitwisseling met gebouwen in de omgeving in combinatie met maximale energiebesparing en energieopwekking door de woning zelf.

Enexis Huis is het paradepaardje van Enexis, de verzelfstandigde netwerkbeheerder van energiebedrijf Essent. Bouwtechnisch zijn architectuur, constructie en installaties volledig geïntegreerd. Daarvoor is voorafgaand aan het ontwerp een matrix met alle denkbare mogelijkheden voor constructie en installaties opgesteld. Per optie is een kostenraming gemaakt, wat heeft geresulteerd in de beste technische en financieel haalbare geïntegreerde oplossingen.

Betonnen kern

IMd Raadgevende Ingenieurs ontwikkelde de speciale constructie. Die bestaat uit een centrale betonnen kern, een betonnen begane grondvloer met daarop een staalskelet met houten verdiepingsvloeren. Alle wanden en gevels zijn van houtskeletbouw. Toekomstige aanpassingen zijn daardoor eenvoudig mogelijk.

Alle utilitaire functies worden in de kern ondergebracht. Deze verzorgt ook de constructieve stabiliteit en werkt door betonkernactivering als verwarmingselement. De compactheid van de kern maakt dat de leidingen kort zijn en het energieverlies daardoor minimaal is.

Energie

PV-cellen op het dak wekken energie op. Terugleveren aan het net levert relatief weinig op. Daarom bepaalt de woning zelf wanneer de vaatwasser of wasmachine het beste kan draaien. Opwarming vindt plaats op basis van de weersverwachting van het KNMI, en als de stroom goedkoop is of lokaal wordt opgewekt. Minstens zo belangrijk is de koppeling van de woning met gebouwen in de omgeving

Enexis Huis is ontworpen door Origins Architecten, Royal Haskoning ontwikkelde het installatieconcept en bouwbedrijf Siemensma gerealiseerd de woning. De oplevering is naar verwachting eind 2012.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Bouw eerste Nederlandse smart grid-woning

  • ing. W.C. van der Does

    Weer een concept! En wat slecht…
    Beton, hout en staal door elkaar voor de structuur lijkt mij niet kosten-efficient.
    Het is trouwens een schande dat terugleveren aan het net ‘relatief’weinig oplevert in Nederland.
    De doelstelling Smart=grid onderstreep ik overigens wel (toekomstwaarde).

  • Ik lees dat in de betonnen kern van de smartgrid woning betonkern activering is toegepast om te verwarmen. Lijkt mij een traag functionerend systeem, en dat voor de hele woning?
    Mij lijkt beton en ander oppervlak, bv. plafond >>opervlakte activering<< meer effectief. Die zet je aan wanneer je het nodig hebt en uit wanneer je weggaat. Reactie tijd < 6min. Aan – uit net als het licht. Dat spaart. En qua ruimte vraagt het slechts 7mm dikte in, cq. van het betreffende te activeren oppervlak. wanneer een kouder vloeibaar medium ter beschiking staat is het in de zomer na inschakeling ook binnen 6min. aangenaam in bv. de woonkamer; en weer UIT bij vertrek.
    De energieuitwisseling tussen persoon en omgeving (en dat is waar het om gaat) is door het srtalingseffect heel direct; in dit geval meer of minder uitstraling door de persoon naar het geactiveerde vlak in respectievelijk de zomer en winter situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.