Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Constructie, Gevels

Dubbele gevel met binnentuin

Het nieuw te bouwen European Patent Office (EPO) in Rijswijk krijgt volgens bouwer TBI een uniek concept: in het ontwerp is een dubbelwandige gevel met een onderlinge afstand van 8 meter opgenomen. De nieuwbouw is bovendien een van de grootste Nederlandse bouwprojecten voor de komende jaren. Vier TBI-ondernemingen, te weten J.P. van Eesteren, HEVO, Croon en Wolter & Dros gaan het project uitvoeren.

Staalconstructie

Het nieuwe gebouw zal 80.000 vierkante meter beslaan en zal 1.750 medewerkers kunnen huisvesten. Het wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas en komt direct naast het huidige EPO-kantoor te staan. Dat zorgt voor beperkte ruimte op de bouwplaats en overlast voor de medewerkers. Er wordt daarom zoveel mogelijk prefab gebouwd.

Entree door het water

Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten maakten het ontwerp. Bijzonder is dat er een grote waterpartij om het gebouw komt te liggen, waardoor het lijkt alsof het gebouw op het water drijft. Door een verlaagde entree lijken medewerkers en bezoekers door het water het gebouw te betreden.

Klimaatbeheersing

De dubbelwandige gevel moet een aangenaam klimaat creëren in het kantoorgebouw. In de gevel komt een binnentuin die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Daglicht dat door het water wordt geflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30% onder de normen van het Bouwbesluit.

De bouw start naar verwachting in 2014 en duurt 5 jaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

9 reacties op “Dubbele gevel met binnentuin

  • Hans Zondervan

    Begin mij zorgen te maken. Dit omdat het gebouw nu hoog boven de bomen van mijn woonwijk begint uit te tornen.
    Mogelijk dat je blij moet zijn met de werkgelegenheid in deze Gemeente, ben ik toch bang dat een dergelijke glazen schoenendoos enorm oog verblindend zal werken als de zon erop staat.

  • Hendrik

    bouwtechniek is weer sexy!

  • Reinoud Kempen

    Allemaal grootheidswaanzin. Wéér een toren van Babel. Zo maken wij onze economie echt niet duurzamer! We zullen met z’n allen anders moeten gaan denken over patenten met een totaal andere markteconomie en zo’n instituut zal in de toekomst opgedoekt gaan worden.. mark my words dit wordt een fiasco!!!!

  • Pier

    Ik ben het met soerd e.a. helemaal eens, al die lege kantoor vierkante meters kunnen toch beter ingevuld worden door o.a. samen te werken,digitaal.o.i.d. ! in dat nieuwe grote gebouw zal dat tussen de diverse afdelingen toch ook zo gebeuren!. waarom zoveel europees geld “wegooien” aan weer zo”n monstreus projekt. Als deze initiatiefnemer allang ter ziele is zitten de opvolgers weer met zijn “phalus” opgezadeld. We moeten dit soort ego-trippers toch niet meer willen!

  • Theo

    Inderdaad Leon. Je wilt als opdrachtgever een glimmende totempaal en via een moodboard “kies” je de architect die je toch al had willen hebben. Als pleister op de wond laat je Cees Dam “je sprookje” uitwerken. Als het maar geen Stopera wordt!

  • Leon

    Blijft bijzonder. Dan haal je kunstenaar uit Parijs en wat is het resultaat? Een glazen schoenendoos. Nee dat had een Nederlandse architect nooit zelf kunnen bedenken :S

  • Theo

    De namen van de architecten staan toch garant voor “duur”!? Belastinggeld?

  • r paul

    Architect wil grote overstekflappen gevel met beperkte afsteunvoorzieningen, oogt ongezond en duur.

  • sjoerd nienhuys

    Interessante vragen.
    Staat er niet al een heleboel kantoorruimte leeg in Den Haag en omstreken?
    Waarom moet iedereen tegenwoordig samen in een groot kantoor zitten?
    Hoe worden de bezuinigingen op Europees niveau gepland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.