Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Genomineerden Nederlandse Bouwprijs 2011


De genomineerden van de Nederlandse Bouwprijs 2011 zijn bekend. De jury kon in vier van de vijf categorieën een genomineerde en een winnaar aanwijzen. De categorie Bouwwerken telde onvoldoende inzendingen om beoordeeld te kunnen worden. De prijsuitreiking is tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw op 9 februari 2011.

De Nederlandse Bouwprijs telt vijf categorieën: Gebouwen, Bouwwerken, Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden en Bouwmaterialen & -systemen. Nieuw is Talent met toekomst. Deze categorie focust op studenten en young professionals die bijdragen aan biobased bouwen.

Nominaties
In de categorie Gebouwen is het ROC van Twente van IAA architecten één van de genomineerden. Over dit gebouw zegt de architect: “De combinatie van de zorg voor een monumentaal gebouw met de nieuwbouw, zorgt voor een prachtige tempel van industrieel erfgoed, die getransformeerd is tot een ROC-school waar de studenten trots op zijn.

Het Ronald McDonald Centre is van Fact Architects. Dit gebouw is een sport- en spelcentrum voor kinderen met een handicap. De kinderen moeten er zich topsporter kunnen voelen en voor niemand onder doen. Het gebouw is daarom zo ontworpen, dat het vooral mogelijkheden biedt.

Hans van Heeswijk architecten stak met de Hermitage Amsterdam ook boven de middenmoot uit. Met de Hermitage is, zegt de architect, een nieuwe standaard in museumbouw gerealiseerd.

Duurzaam ontwerpen
In de categorie Duurzaam Integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden zijn TransPort van Paul de Ruiter, Sleephelling van Villanova en de Watertoren in Bussum van VOCUS Architecten genomineerd.

Villanova maakte in opdracht van Woonstad Rotterdam het renovatieplan voor een complex van acht panden aan de Sleephellingstraat op het Noordereiland in Rotterdam. De veertien nieuwe woningen zijn in het middensegment verkocht. In de hoekpanden is een maatschappelijke opvang voor ex-psychiatrische patiënten gemaakt.

TransPort is ontwikkeld aan de hand van de duurzaamheidsmethodes LEED en BREEAM. Het eerste BREEAM-NL certificaat Very Good in Nederland is inmiddels uitgereikt aan TransPort, het LEED Platinum keurmerk zal als het goed is aankomend najaar worden toegekend.

De Watertoren in Bussum is een andere kanshebber. Het gaat hier om een in verval geraakte Watertoren die getransformeerd is in een gebouw met een Milieu Index Gebouw (MIG) score van 1028; het duurzaamste kantoor van Nederland, aldus VOCUS.


Bouwmaterialen
In de categorie Bouwmaterialen & – systemen is de composietengevel Hogeschool INHolland van Octatube Nederland genomineerd. Bijzonder aan het idee, zegt Octatube, is het weglaten van een separate stalen hoofddraagconstructie en de integratie van composiet kabels door de glaspanelen heen. De gebruikte kabels zijn vervaardigd van aramide.

Het ventilatieplafond Comfoschool VCI van J.E. StorkAir / Zehnder Group is ook genomineerd. J.E. StorkAir ontwikkelde samen met het kennisinstituut TNO en leveranciers van systeemplafonds een nieuwe oplossing voor toepassing in scholenbouw. Dit ventilatieplafond bestaat uit een systeemplafond met een hoge geluidsabsorptie, een speciaal ontwikkelde toevoerunit en een regeling die specifiek voor dit schoolconcept is ontwikkeld. De toevoerunit zorgt ervoor dat er ruim voldoende verse lucht van buiten wordt ingeblazen.

BioFoam isolatie sluit de rij in deze categorie. IsoBouw is in samenwerking met haar zusterbedrijf Synbra Technology bezig met de ontwikkeling van nieuwe isolerende producten voor toepassing in de bouwsector. Als basismateriaal wordt hiervoor BioFoam toegepast; een nieuw isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met EPS.

Talent met toekomst
De nieuwe categorie Talent met toekomst was goed voor twee genomineerden: Cork Floorheating System en BioBlanket. BioBlanket is een innovatief isolatiemateriaal dat gebruik maakt van oliën en vetten. Deze isolatoren worden met behulp van een natuurlijk afbreekbare, gepatenteerde stof van chemieconcern Novochem gebonden tot een vaste stof. Het sponsachtige materiaal heeft een tien keer grotere isolerende capaciteit dan glaswol. Een eigenschap die het met name zeer aantrekkelijk maakt voor renovatiebouw, aldus de productontwikkelaar.

Het product sluit naadloos aan op het cradle-to-cradle principe, waarin de centrale gedachte is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Verder ontstaan er bij de productie geen restproducten. De grotere isolerende capaciteit draagt bij aan energiebesparing bij de verwarming van gebouwen.

Het Cork Floorheating System maakt goed gebruik van de voordelen van kurk op het gebied van geluid- en warmteisolatie. Kurk wordt een integraal onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, dat een duurzame en comfortabele oplossing biedt voor grootschalige (woning)renovatie en milieuvriendelijke nieuwbouw.

Kurk komt van de schors van kurkeiken en is geheel vernieuwbaar. Volgens het NIBE Basiswerk Milieuclassificaties valt kurk is de beste milieuklasse van alle bio- isolatiematerialen (1b) omdat er geen bomen worden gekapt. Daarnaast komen er de minste ‘verborgen’ milieulasten bij, waarbij er is gekeken naar de gehele levenscyclus (LCA). Het gehele systeem is energiebesparend: verwarmen op lage temperatuur levert een aanzienlijke besparing.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.