Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Gevels

Gevel met dove en open zijde

Nieuwe studentenhuisvesting in Delft oogt hightech met de strenge ritmiek van trapeziumvormige kozijnen in een zaagtandgevel van blinkend wit aluminium. Toch is hier sprake van een ambachtelijke opbouw met houtskeletbouwelementen en ter plekke aangebrachte aluminium buitenbeplating. De vorm van de gevel werd bepaald door de locatie.

‘Dove gevel’

Niet ver van de nieuwbouw ligt de Kruithuisweg met een aansluiting op de A13. Het studentencomplex raakt de geluidscontour (belasting 60 dB). Architect Willem Hein Schenk (De Zwarte Hond): “Wij wilden de studenten graag een te openen raam geven. Daarom hebben we gekozen voor een gevel met erkers waarin één schuine zijde – de zogenoemde ‘dove gevel’ – met een vast raam gericht is naar het verkeerslawaai. De andere zijde heeft nu minder last van het geluid en heeft een te openen raam.” De erker heeft een geluidwerende kwaliteit van 27dB waardoor de belasting van 60dB gereduceerd wordt tot een niveau van 25dB, voldoende voor een verblijfsruimte.

Houtskeletbouw

De erkers zouden aanvankelijk een piramidevorm hebben en prefab worden gemaakt van polyester en staal, maar dat bleek een dure optie. Bovendien zou een waterdichte detaillering lastig te maken zijn. Jan Kosters, directeur van Sorba Projects (verantwoordelijk voor engineering, productie en assemblage van de erkers), bracht de oplossing door de afschuining aan boven- en onderzijde te laten vervallen en een prefab erker te maken van houtskeletbouw. De in gietbouw uitgevoerde vloeren kregen nu een uitstekende driehoek waarop de prefab erker gemonteerd werd. En zo veranderde het ontworpen gevelbeeld van een stapeling van piramidevormen naar een zaagtandprofiel. Voor de verminderde expressiviteit van de gevel kwam een beter bruikbare erker terug: verblijf- en uitzichtkwaliteit gingen aanzienlijk omhoog. Per saldo bracht de wijziging volgens de architect meer kwaliteit.

Lees het hele verhaal in Bouwwereld 9. Vraag hier een gratis proefexemplaar aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.