IKC Doetinchem energieneutraal

IKC Doetinchem energieneutraal

Integraal Kindcentrum Het Noorderlicht in Doetinchem ontworpen door RoosRos Architecten valt op door haar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid en flexibiliteit. Het gebouw dat bassischool, kinderopvang, buurtwerk en het wijkgroenbedrijf huisvest, is energieneutraal en constructief vrij indeelbaar.

Modulair gebouw

RoosRos Architecten heeft een herkenbaar, krachtig en modulair gebouw ontworpen. Dat past in de omgeving en anticipeert op de schaal en de maat van het kind. De gevels zijn opgetrokken uit een lichtkleurige steen. De kozijnen – met open en gesloten delen – zorgen voor een ingetogen dynamiek.

Het kind en zijn ontwikkeling staat centraal in het Noorderlicht. “Een doorgaande leerlijn van 0-12 jaar, dát is de visie van de gebruikers en het concept van dit ontwerp. De speelruimte van de kinderopvang sluit naadloos aan op het leerplein van de onderbouw, dat weer aansluit op de midden- en bovenbouw. Via de leerpleinen meanderen leerlingen rondom het bruisende hart. De heldere structuur draagt bij aan een goede functionaliteit, overzichtelijkheid en sociale veiligheid,” licht architect Henno Westeneng toe.

Energieneutraal

Opdrachtgever en gebruikers hebben bij de DBM-aanbesteding (Design, Build & Maintain), ambitieuze kaders geformuleerd om een duurzaam, toekomstbestendig gebouw te realiseren. Op basis van een berekening van de Total Cost of Ownership (TCO) hebben de ontwerp- en bouwpartners ingezet op een gebouw met een lage exploitatielast. Het Noorderlicht heeft een GPR van 8,4 en een EPC van -0,09. Daarmee is het gebouw energieneutraal.

Passiefhuis concept

“De EPC waarde is gehaald door technieken uit het Passiefhuisconcept toe te passen en de installatie te koppelen met het naastgelegen zwembad”, aldus Frans van Heemst, projectmanager van RoosRos architecten: “De PV-cellen en het mossedumdak maken de duurzaamheid ook visueel zichtbaar.”

Flexibel

Het nieuwe centrum is naast duurzaam en toekomstbestendig ook constructief vrij indeelbaar. De constructie is voorbereid op een extra verdieping en de prefab gevel is volledig demontabel. De plug-and-play klimaat- en elektrainstallatie is per stramien aanpasbaar. Zo kan het kindcentrum in de toekomst eenvoudig in- of uitgebreid worden.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven