Nieuw schoolgebouw met grote overstek

Nieuw schoolgebouw in Assen met grote overstek

Bij het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van het Dr. Nassaucollege op de locatie Quintus in Assen, heeft DMV Architecten zich vooral laten leiden door het gebouwgebruik. Naast een middelbare school met zo’n 1.600 leerlingen, huisvest het complex ook een uitgebreide sportaccommodatie. De twee functies zijn samengesmeed tot een dynamisch geheel met als eyecatcher een overstek van 16 meter met twee verdiepingen erop.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Doordachte indeling

Het project kent twee hoofdfuncties: galerijschool voor voortgezet onderwijs en sportaccommodatie. Het onderwijsgebouw is parallel aan de openbare weg gelegen en wordt via de aula en (sport)kantine verbonden met de haaks erop gesitueerde sportaccommodatie, bestaande uit twee geschakelde sporthallen, elk op te delen in drie gymzalen. Behalve voor onderwijs en sport worden diverse ruimtes in het gebouw tevens gebruikt door verschillende verenigingen uit Assen. De doordachte indeling van het gebouw en de geavanceerde technieken zorgen voor een flexibel, efficiënt en duurzaam gebouw met legio mogelijkheden nu en in de toekomst.

Leerplein

In het schoolgebouw krijgen de vijf afdelingen (Havo onder- en bovenbouw, Atheneum onder- en bovenbouw en Gymnasium) elk hun eigen entree die via buitentrappen, galerijen en terrassen bereikbaar zijn. De afdelingen verschillen van omvang, variërend van vier tot acht instructielokalen. Daar tussenin ligt een grote open ruimte, het leerplein, waar gewerkt kan worden maar waar ook gelegenheid is om te ontspannen. Dit geheel van instructielokalen en werk- en loungeplekken heet een leerdomein. Aan de kop van zo’n leerdomein zijn de werkkamers van de afdelingsdocenten gesitueerd. Vanuit hun werkkamer hebben zij visueel contact met het leerplein.

Via het centrale trappenhuis kunnen de leerlingen de algemene ruimtes bereiken zoals de aula, de afdeling bètavakken, de kunstafdeling en de sportaccommodatie. De aula is multifunctioneel inzetbaar voor onderwijs en ontspanning. De getrapte aula loopt parabolisch naar boven en is daardoor ook als theater te gebruiken. Tevens bevindt zich in het gebouw een zogenaamd vestzaktheater voor kleinere voorstellingen, ook te gebruiken door spelers en publiek afkomstig van buiten de school.

Kleurtinten

De sportaccommodatie ligt op de verdieping waardoor het begane grondniveau eronder benut kan worden voor 1600 fietsen en 70 auto’s. Haaks op de Meester Groen van Prinstererlaan ligt de esplanade van de school waar alle entrees op uitkomen. De esplanade start bij het overstek van het schoolgebouw en eindigt bij de entree van de fietsenstalling. Over de hele lengte van de sporthallen zijn sporttribunes geplaatst die, evenals de esplanade, door de leerlingen gebruikt kunnen worden als pauzeplaats.

Aan de buitenkant van het gebouw zijn de vijf afdelingen te herkennen aan hun eigen kleurtint in de grijze gevel; iedere onderwijsafdeling heeft een eigen tint, variërend van roze tot paars. In het interieur zijn tevens groene accenten toegepast. Voor de sportaccommodatie zijn de kleuren tegenovergesteld: groen en grijs aan de buitenkant en roze en paars binnenin. Hierdoor is duidelijk te zien dat de twee delen van het gebouw weliswaar verschillende functies hebben en andere eigenaren, maar toch samen een eenheid vormen.

Aluminium platen

De gehele plint is van robuust beton omdat deze tegen wat stootjes moet kunnen. Bijzonder aan deze plint is dat er bij het onderwijsdeel aan het beton een groene kleurstof is toegevoegd. Boven de plint is de gevel afgewerkt met aluminium platen in grijstonen. De ramen van de bovenbouw gaan op in de aluminiumbanen.

Zwevende bouwmassa

Het enorme overstek van zestien meter met twee verdiepingen erbovenop is niet alleen een grote eyecatcher, het zorgt tevens voor transparantie richting het achterterrein. Dit is noodzakelijk voor de sociale veiligheid. Wanneer er een kolom onder was gezet was het beoogde effect niet bereikt. Nu blijft het achterterrein één geheel met de ruimte vóór de school en is onder het grote overstek door vanaf de weg het hele terrein te overzien. De ‘zwevende’ bouwmassa zorgt voor zowel een veilig schoolgebouw als een gebouw met lef.

Foto’s: John Lewis Marshall 

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven