Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Onzekerheid in de bouwsector

De kredietcrisis zorgt voor onzekerheid in de bouwsector. Welke kant gaat het op? Zijn de gevolgen nú al zichtbaar of valt het allemaal wel mee? Verdeeldheid in de media.

De Telegraaf kopte deze week dat de economische teruggang de bouwsector raakt. De orderportefeuille is volgens het Economisch Instituut Bouwnijverheid (EIB) in september met 12 procent gekrompen. Er is in de burgerlijke- en utiliteitsbouw voor 7,4 maanden werk voorhanden, het laagste niveau sinds augustus 2004.

Garanties voor projectontwikkelingt
Ook ANP ziet het somber in. Zij schrijven dat het kabinet moet ingrijpen om een dreigende crisis op de woningmarkt op te vangen. Net zoals banken en verzekeraars zouden ook projectontwikkelaars en woningcorporaties gebruiken moeten kunnen maken van garanties door de overheid.

De belangenorganisaties Aedes (woningcorporaties) en Neprom (Projectontwikkelaars) maken zich zorgen over de gevolgen die de kredietcrisis heeft op de woningmarkt. Ze kunnen bij bouwprojecten moeilijker aanleningen komen en moeten meer rente betalen.

De BNA (Bond van Nederlandse Architecten) meldde dat minister Vogelaar (WWI) toegezegd heeft dat er binnen enkele weken een pakket maatregelen komt om te voorkomen dat de woningmarkt te zeer gaat lijden onder de crisis. Dit betreft dan een hogere garantstelling voor leningen van woningcorporaties. De vier grote steden hebben gepleit voor een verruiming van de natioanle hypotheekgarantie.

Sterkte
In tegenstelling tot al dat slechte nieuws komt onderzoeksbureau USP Marketing Consultancy met de bewering dat het grootste deel van de bouwsector nog geen last heeft van de kredietcrisis. “Ondanks alle berichten in de media over de gevolgen van de kredietcrisis geeft de meerderheid van de marktpartijen uit de bouwsector aan hier nog geen laste van te hebben. De meerderheid van de bedrijven denkt dat het bedrijf sterk genoeg is om zich door de gevolgen van de kredietcrisis heen te slaan.”

Uit de studie blijkt ook dat onderaannemers het eerst last van de crisis hebben. Hoofdaannemers en ontwerpers zijn het meest overtuigd van hun eigen sterkte.

In het buitenland lijken de zaken anders. In Spanje is het aantal werklozen niet meer zo groot geweest dan in 1996. Dit is dan ook meteen het hoogste werkloosheidscijfer in de EU. Oorzaak is de instortende bouwsector, die tien jaar lang de motor was van de Spaanse economische groei.

Bron: Telegraaf | Elsevier | BNA | ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.