Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Ventilatie

Regelgeving geen garantie voor goede luchtkwaliteit

Voldoen aan de huidige regelgeving voor ventilatie biedt geen garantie op een goede luchtkwaliteit in verblijfsruimtes in woningen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een grootschalig onderzoek naar de luchtkwaliteit en energieprestatie van woningventilatiesystemen in Nederland. De resultaten en conclusies hiervan worden donderdag gepresenteerd door Harm Valk (Nieman RI) tijdens de Week van de Bouw, van 12.15 tot 12.45 in het Faay Renovatietheater (hal 7, Jaarbeurs).

Als mogelijke oorzaak voor het tekort schieten van de regelgeving wordt genoemd dat deze te veel is gebaseerd op energieprestatie en te weinig op luchtkwaliteit. Terwijl juist dat laatste invloed heeft op de gezondheid van de bewoner.

Zestig woningen

Consortium Monicair onderzocht twaalf maanden lang ruim zestig woningen. Daarbij is specifiek gekeken naar de verschillen tussen ruimten. De prestaties van ventilatiesystemen zijn een jaar lang gemonitord op binnenluchtkwaliteit en energieprestatie. Niet eerder is dat zo grootschalig gedaan. De resultaten en conclusies geven nieuwe inzichten. Verwacht wordt dat ze de ventilatie-industrie in beweging zullen zetten.

Bewonersgedrag

De verzamelde data biedt ook veel inzicht in ventilatiegedrag van bewoners. Gebleken is dat bewoners niet of nauwelijks het ventilatiesysteem gebruiken om de ventilatie zelf te regelen en te verbeteren. Verder blijken bewoners niet in staat om adequaat te reageren op verhoogde CO2-concentraties, omdat zij dit zelf niet waarnemen. Ventilatiesystemen moeten deze taak dus voor hen vervullen. De beste resultaten geven ventilatiesystemen met minimaal een mechanisch toe- of afvoercomponent in de ruimte. Hierbij is een automatische regeling gewenst.

Monicair is een consortium voor een onderzoek- en ontwikkelingsproject dat is opgezet vanuit de Nederlandse ventilatie-industrie samen met kennisinstituten en adviesbureaus. TNO, de TU Delft, Nieman Raadgevende Ingenieurs en VHK zijn erbij betrokken. Vanuit de ventilatie-industrie hebben Brink, ClimaRad, Honeywell, Itho Daalderop en Zehnder J.E. Stork Air aan het onderzoek deelgenomen.

(Foto: Nieman)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

10 reacties op “Regelgeving geen garantie voor goede luchtkwaliteit

  • Marcel

    Ik reageer even als eindgebruiker van een nieuwbouw woning met co2 gestuurde ventilatie.
    Althans dat staat op papier.
    Alles wat mis kan gaan, is mis gegaan.
    CO2 sensors met stoplicht indicatie op verkeerde plaats gemonteerd (naast rooster, op buitenmuur, op holle wand). Sensors geven geen betrouwbare waarde (1 vertrek altijd rood, sensor gewisseld, ander vertrek rood)
    Roosters blijven geopend, of gesloten door verkeerde waarde van de sensoren.
    Ventilatie unit niet aangesloten op regelkast, dus moet je zelf op 1,2 of 3 zetten. Systeem gebruikt veel stroom voor iets dat niet werkt. Opzichter zegt alleen maar dat het een zeer delicaat systeem is, waar je niet aan mag komen.
    Dus conclusie: roosters dicht, stekker van centrale unit eruit, ventilatie box altijd op 2. Zelf ramen open en dicht doen naar behoefte.
    Hoezo innovatie???

    Systeem: Ducotronic in een huurwoning.

  • Freek

    Dit is een onderzoek waar weinig geloof aan moet worden gehecht. De studie werd uitgevoerd in opdracht van het “Consortium Monicair”. Als je de website erop naleest zijn dit de grote WTW-fabrikanten die met een stuk overheidssubsidie een geheel eigen studie hebben opgestart. De resultaten zullen navenant zijn. Wees dus niet verbaasd als WTW plotseling als het allerbeste systeem uit de bus komt…

  • De meeste ventilatiesystemen zijn CO2-gestuurd, maar hebben geen display waarop je de CO2-concentratie kunt aflezen. Een goede tip is daarom om permanent de CO2-concentratie te monitoren met een CO2 indicator met een display en stoplichtsignalering (rood/oranje/groen) en een geluidsignaal dat klinkt als de ingestelde grenswaarde wordt overschreden. Op het moment dat het systeem niet meer goed functioneert, bijvoorbeeld omdat de filters vervangen dienen te worden, zal de CO2-concentratie toenemen en wordt je gewaarschuwd! (www.co2indicator.nl)

  • Luchtkwaliteit en isoleren: van onbalans naar balans.

    Ook dit rapport bevestigd dat enkel kijken naar de energieprestatie niet het beste is voor de gezondheid van de mens. Terwijl de mens toch hét uitgangspunt moet zijn voor het opstellen van regels of voor de ontwikkeling van producten.

    De discrepantie tussen de theoretische modellen – met bijbehorend waardeoordeel – en de praktijk resulteert in een verkeerde benadering in hoe gebouwen goed te laten functioneren voor de mens.
    Niet alleen voor de luchtkwaliteit wordt de regelgeving te veel gebaseerd op de energieprestatie. Ook voor het isoleren van gebouwen is deze eenzijdige blik (te) vaak leidend voor het aangeven van ‘kwaliteit’.

    De beweging die zich niet langer blind staart op de energieprestaties, krijgt langzaam maar zeker voeten aan de grond. Als grondlegger van het isoleren in balans® vertegenwoordigen wij deze tendens al jaren. Voor ons het uitgangspunt voor de ontwikkeling van producten waarbij de mens en cultuur wel centraal staan.

    Meer informatie http://www.vanruysdael.com

  • Ik ben zelf bezig met de bouw van een woning met zeer gezond en comfortabel binnenklimaat, en heb bewust een ander ventilatiesysteem toegepast dat veel verder gaat dan wat de regelgeving vereist. Ik schrijf hier over in mijn maandelijkse blog op activehousenl.info: http://bit.ly/1EzRRs2

  • Wie zorgt voor de buitenluchtkwaliteit bomen en planten, als je de best lucht zuiverende planten nu is binnen plaatst in onze active plantenpot.
    Zie active plants, http://www.activeplants.nl

  • Wim C.

    Rene en jd de visser hebben helmaal gelijk. Ik weet niet of ik het hier mag noemen maar ik vind de Active House principles een heel goed uitgangspunt om te gebruiken bij nieuwbouw en renovaties. Uiteraard moet je voldoen aan wet- en regelgeving maar deze principles laten je nadenken en geven je richtlijnen over optimalisatie op het gebied van energie, comfort en milieu.

  • Rene

    Ik ben erg blij met dergelijke onderzoeken, als toeleverancier in de ventilatiemarkt verontrusten wij ons al sinds Vathorst over de woningventilatie in Nederland. Door Vathorst heeft WTW (balansventilatie) een slechte naam gekregen, dit terwijl het nog één van de weinige goede systemen van woning ventilatie is waar in gegarandeerd, gefilterde lucht wordt toegevoerd in de woning. Helaas zijn sinds Vathorst de bouwkundige toeleveranciers zich op de ventilatiemarkt gaan richten door natuurlijke toevoer via raamroosters weer heilig te stellen als de toevoer van frisse lucht. Helaas… De onderzoeken in Nederland geven aan dat er steeds meer fijnstof en pollen in de lucht zitten en deze worden door de raamroosters absoluut niet gefilterd. De uitkomst van het nu gedane onderzoek weten wij al jaren, de luchtkwaliteit in de gemiddelde seriematig gebouwde woning in Nederland is zeer, zeer slecht. Hierdoor ontstaan er steeds meer mensen die problemen hebben met luchtweg en long aandoeningen, maar de luchtkwaliteit in woningen doen we helemaal niets aan. Maar energie prestatie normen moeten wel gehaald worden want anders…… Met een energieprestatie normen wordt de luchtkwaliteit niet beter!!! En met natuurlijke toevoer ook niet!!

  • jd de visser

    Regelgeving is geen enkele garantie voor wat dan ook. Regelgeving is ook de dood in de pot voor innovatie. Niemand denkt meer na maar past alleen nog regeltje toe. Als dat maar klopt zijn we klaar. Lijstjes afvinken is onze dagelijkse bezigheid geworden. Regelgeving is er in feite alleen om de economie van de middenklasse aan het werk te houden. Met gezond verstand en ‘boerenslimheid’ komen we met zijn allen veel verder.

  • Wim C.

    Ja, helaas een bekend gegeven in Nederland.
    De regelgeving is wel ok, denk ik, maar de WTW systemen worden minimaal uitgelegd.
    Qua normering en ervaring kunnen we veel leren van onze oosterburen, Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.