Stalen afval in gevel afvalbrengstation

Stalen afval in gevel afvalbrengstation

De gevels van een nieuwe energieneutraal afvalbrengstation in Den Haag bestaat volledig uit afvalmaterialen. De keuze voor hergebruik van stalen afval uit de auto-industrie geeft uitdrukking aan het doel van het gebouw: hergebruik van afval.

Vorige week vond de officiële opening van het nieuwe Haagse afvalbrengstation, naar een ontwerp van Wessel Van Geffen Architecten, plaats. Architectenbureau Superuse Studios, de makers van platform Oogstkaart die herbruikbaar restmateriaal voor de bouw in kaart brengt, adviseerde Van Geffen op het gebied van ontwerp en productontwikkeling.

Foto's worden geladen
Bezig met laden…

Geluiddicht en brandveilig

Het nieuwe afvalbrengstation ligt midden in Den Haag, tussen de Loosduinsekade en de Uitenhagestraat met veel woningbouw in de omgeving. Het gebouw moet daarom geluiddicht en brandveilig zijn en het directe zicht op de functie verhullen. Anderzijds zijn geheel gesloten gevels niet gewenst, zowel niet vanuit de context als vanuit de gebruikers van het gebouw. Deze schijnbare tegenstelling is uitgangspunt voor het ontwerp.

De gevels van het gebouw bestaan volledig uit afvalmaterialen. Het gevelbeeld wordt bepaald door verticale Azobé damwandprofielen met een bekleding van verzinkte contourplaten (een restproduct uit de staal/auto-industrie). Deze hoogwaardige platen worden verzinkt in verband met de lange levensduur van het gebouw. Ze verweren in de loop van de tijd matgrijs, en passen zo goed bij het verweerde hout van de stijlen.

Geperforeerde stalen platen

De grafische kwaliteit van de verzinkte gevelpanelen zorgt voor een aantrekkelijk beeld, maar wie goed kijkt herkent snijresten uit de autobranche in de geperforeerde stalen platen. Het gebouw is een toonbeeld van nuttig hergebruik van reststoffen. Met het oog op de geluidwerendheid is achter de contourplaten een tweede laag aangebracht met hergebruikte sandwichpanelen in combinatie met glasstroken die afkomstig zijn uit gesloopte gebouwen.

Het gebouw is in hoofdlijnen ontwikkeld door het ingenieursbureau van de gemeente Den Haag. De focus van de architecten lag vooral op een goede uitwerking van de gevel. De grote kolomloze binnenruimte en de modulaire gevelstructuur maken het gebouw uitstekend aanpasbaar aan functiewijzigingen.

Voor Wessel van Geffen architecten is het ontwerptraject anders dan gebruikelijk, omdat het niet start bij een beeld waar de gewenste materialisering en kleurstelling bij gekozen worden, maar de keuze voor een bepaald restmateriaal is de basis van het ontwerpproces. De uiteindelijke gebouwcompositie komt voort uit de expressieve kwaliteiten van het gekozen restmateriaal.

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief
x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven