Verduurzaming appartementencomplex dankzij initiatief VvE

Appartementencomplex, verduurzaming, nul-op-de-meter, lindenhoeve, apeldoorn, gevel

De gebouwschil van het appartementencomplex Lindenhoeve te Apeldoorn gaat compleet gerenoveerd en verduurzaamd worden. De VvE initieerde het project zelf en is 3,5 jaar op zoek geweest naar een oplossing om het te kunnen financieren. Bijzonder aan het project is dat de bewoners dankzij de enorme energiebesparing en de besparing op de onderhoudskosten niet méér servicekosten betalen.

De aanleiding voor deze omvangrijke renovatie lag in het feit dat, net als bij veel andere gebouwen uit de jaren ’60-’70, de hele schil van het gebouw toe was aan vervanging. Ook waren er veel klachten over het comfort van het binnenklimaat in zomer en winter, zorgen over het complexe onderhoudsvraagstuk en over veiligheid van balkons. Het gebouw vroeg nadrukkelijk om een ‘totaaloplossing’, maar mogelijkheden om zulke totaaloplossingen te financieren zijn alleen momenteel niet of nauwelijks voorhanden. Toch is de VvE op zoek gegaan.

Financiering

Eind 2014 zijn de eerste contacten gelegd met de gemeente over de mogelijkheden om het pand tijdens een renovatie meteen ook te verduurzamen. Ook is door de gemeente in 2015 een subsidie verstrekt van 37.000 euro waarmee de VvE dit proces en de begeleiding van het proces kon bekostigen.

Toen de Vereniging van Eigenaren (VvE) de financiering van dit project niet rond kreeg, heeft de gemeente Apeldoorn vanuit een bestaande stimuleringsregeling een maatwerkoplossing gezocht om het project door te kunnen laten gaan. De gemeente verwacht dat het project landelijk kan dienen als voorbeeld en hoopt dat het navolging gaat krijgen, en dat dit soort projecten in de toekomst ook gefinancierd kunnen worden door banken. Na de renovatie behoort Lindenhove tot één van de meest duurzame flats van heel Nederland.

De stimuleringsregeling die gebruikt is door de gemeente ging oorspronkelijk uit van leningen met een duur van maximaal 15 jaar, voor Lindenhove is een uitzondering gemaakt en is een lening afgesloten met een aflossingstermijn van 25 jaar. Dit om stijging van de servicekosten voor de bewoners te voorkomen.

Totale investering verduurzaming

De totale investering voor het twaalf verdiepingen tellende Lindenhove bedraagt € 8,5 miljoen. De gemeente heeft vanuit haar stimuleringsregeling een lening van € 3,6 miljoen verstrekt, met een aflossingstermijn van 25 jaar. Bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) wordt een VvE Energiebespaarlening van € 2,9 miljoen geleend. Tot slot financiert de VvE € 2 miljoen met RVO subsidie en eigen middelen.

Nul-op-de-meter in de toekomst

Het complex krijgt een nieuwe schil: vloer- en dakisolatie, nieuwe gevels en kozijnen, triple glas en een ventilatieoplossing via warmteterugwinning (WTW), waarmee 83% van de warmtevraag wordt weggenomen. Hiermee wordt jaarlijks 170.000 m3 gas bespaard, 306 ton CO2 minder uitgestoten en 75% bespaard op onderhoudskosten. En dit maakt dat het gebouw en de appartementen na renovatie voldoen aan het predicaat ‘zeer energiezuinig’. Ook wordt het gebouw NoM-ready gemaakt. Dit betekent dat het gebouw in de toekomst volledig ‘Nul-op-de-Meter’ kan worden.

Door de renovatie gaan ook wensen van bewoners in vervulling: geen tocht meer, een verbeterd binnenklimaat, grotere en veiligere balkons en de levensduur van het gebouw en appartementen gaat er aanzienlijk op vooruit.

Foto: Rob Voss

Geef een reactie

Regels voor reageren op Bouwwereld.nl

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer

Naar archief