Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Voegloze baksteen op de markt

Uit een ontwerpwedstrijd voor bakstenen is de ‘voegloze’ baksteen ontstaan. Een medewerker van een bakstenenfabriek bedacht een steen, waarbij de mortel verstopt zit achter een randje.

Puur baksteen
De zogenoemde Zero-baksteen maakt bouwen zonder voegen mogelijk. Bedenker Matt van Leest, medewerker bij een baksteenfabrikant legt uit. „Ik heb de steen voorzien van een uitholling, waarin mortel wordt aangebracht. Er is dan geen voegmortel tussen de stenen nodig, waardoor er dus een puur bakstenen gevel ontstaat, zónder zichtbare voeg”, legt hij uit.

„Eigenlijk is het zo simpel en ik was dan ook best verbaasd dat niemand daar ooit aan had gedacht. Ik heb heel internet afgestruind en alle patenten gecheckt toen ik op het idee kwam van de baksteen voor voegloos metselwerk. Maar nee, ik had een gloednieuw concept op papier gezet.”

Doorbraak
En daar is Matt dan ook best trots op, en terecht. Bakstenen worden al duizenden jaren gebruikt en de laatste jaren beschouwt men het zelfs als een heus modeartikel. In alle soorten, maten en kleuren zijn ze verkrijgbaar, maar ze worden áltijd voorzien van een voeg. Vanaf nu kan men dus ook voor een naadloze gevel kiezen, een doorbraak op metselgebied. Hoe kom je in vredesnaam op het idee?

Matt vertelt trots: „Ik deed mee aan een project van het Europees Keramisch Werkcentrum waarbij gevraagd werd een ontwerp te maken voor bakstenen. Nadat ik wat ontwerpen op papier had gezet, kreeg ik ’ruzie’ met de voeg. Deze zou zo storend zijn in de gevel die ik in gedachten had, dat ’ie op een of andere manier moest verdwijnen. Zo kwam ik op het idee om de mortel achter een randje te verstoppen. Best geniaal, dacht ik bij mijzelf.”

Stenen tijdperk
Onmiddellijk stapte Matt met zijn voegloze creatie naar zijn werkgever Piet Wijman, algemeen directeur van Huwa Vandersanden, waaronder de bakstenenfabriek in Hedikhuizen. Zijn reactie? ’Ik denk dat je iets unieks in handen hebt’. „We zijn om de tafel gaan zitten om te kijken of mijn bedenksel te produceren is in de fabriek. Niet lang daarna was de Zero-baksteen met relatief weinig aanpassingen en zonder al te veel extra kosten een tastbaar product.”

Een succesvol product, kunnen we stellen. Uit esthetisch oogpunt zijn vooral de architecten en consumenten blij met deze nieuwe techniek, maar volgens Matt zijn ook de metselaars niet ontevreden. „Zij ondervinden geen complicaties en kunnen gewoon met hun troffel en specie uit de voeten. Bovendien bespaar je geld, want voegers zijn overbodig en de kosten voor steigerhuur verminderen.”

De voeg, die al gauw 20 % van de gevel in beslag neemt, behoort dus, voor degenen die dat wensen, tot het stenen tijdperk!

Bron: De Woonkrant / De Telegraaf

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.