Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waarom het vervroegde gasverbod onverantwoord is

Begin deze maand werd bekend dat de verplichte gasaansluiting per 1 juli dit jaar gaat vervallen in plaats van 1 januari 2019. Omdat de wet bepaalt dat een netbeheerder geen andere werkzaamheden mag uitvoeren dan nodig voor de uitvoering van de wettelijke taak, is dit feitelijk een gasverbod voor nieuwbouwwoningen.

De versnelde invoering is onverantwoord volgens het Lente-akkoord, waarin onder andere Neprom, Aedes en Bouwend Nederland vertegenwoordigd zijn. Het verbod leidt volgens de partijen tot extra kosten en vertraging in de bouwproductie. De brancheverenigingen pleiten in een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren dat het gasverbod in nieuwbouw niet per 1 juli 2018, maar per 1 januari 2019 wordt ingevoerd. De argumenten van de brancheverenigingen voor het uitstel zijn hieronder op een rij gezet.

Ontwikkeltijd

Het ontwikkelen van een nieuwbouwplan kost veel tijd. Meestal 1 tot 2 jaar. Door het vervroegde verbod moet een deel van het plan worden herzien, met vertraging en extra kosten tijdens het ontwikkelproces voor ontwikkelaar, bouwer, grondeigenaar, en koper als gevolg.

Bouwproductie

De vaak aanzienlijke meerkosten als gevolg van het verbod leiden ook tot extra vertraging van de bouwproductie. Opdrachtgevers willen geen verliesgevende woningen op de markt brengen en kopers willen en/of kunnen de meerkosten niet dragen. Mogelijk gevolg is zelfs dat projecten hierdoor onhaalbaar worden en in zijn geheel moeten worden herontwikkeld. Door dit alles zal de woningproductie, die al aan het stagneren is, flink terugvallen, hetgeen onverantwoord is gezien de huidige druk op de woningmarkt.

Geen 1 op 1 vervanging

Een woning zonder aardgas betekent niet simpelweg het vervangen van de HR-ketel voor een warmtepomp. Lagetemperatuursverwarming is daarbij noodzakelijk, evenals extra installatieruimte, zowel binnen als buiten de woning. Voor appartementsgebouwen zijn complexere en nog duurdere oplossingen nodig dan voor woningen, bijvoorbeeld een WKO-systeem met grondboring. Overhaaste herontwikkeling geeft het risico op fouten, mede door de relatieve onervarenheid met dergelijke technieken.

Wooncomfort

Het verhoogde risico op de hierboven genoemde fouten kan ook gevolgen hebben voor het comfort van de bewoners. Daarnaast vergen warmtepompen in combinatie met vloerverwarming een balansventilatie. Vloerverwarming kan namelijk de koudeval door ventilatieroosters niet voldoende compenseren, waardoor comfortproblemen kunnen ontstaan. Een balansventilatie kan alleen niet zomaar even aan het ontwerp toegevoegd worden; het moet zorgvuldig worden ingepast in het bouwplan.

Capaciteit installateurs

Het vervroegde verbod zal leiden tot een grotere vraag naar warmtepompen en installateurs. Op dit moment is er een tekort aan installateurs die warmtepompen kunnen plaatsen. De gemaakte contracten/offertes met (aardgas)installateurs voor projecten zullen moeten worden omgezet naar warmtepompinstallateurs, en gezien de huidige drukte zal het herontwikkelde project onderop de stapel en achterin de planning terecht komen. Gevolg: nog meer vertraging.

Capaciteit elektriciteitsnet

Netbeheerders zijn lang niet altijd klaar voor aardgasvrije nieuwbouw. De hoofdinfrastructuur van het elektriciteitsnet heeft niet overal voldoende capaciteit om de toename van het elektriciteitsgebruik te kunnen leveren. Op korte termijn zal dit niet veranderen.

Gasverbod te kort dag en onverantwoord

De conclusie van de brancheverenigingen is op basis van het bovenstaande dat de vervroeging van het gasverbod naar 1 juli 2018 “te kort dag en onverantwoord is”. Ze verzoeken daarom minister Wiebes en minister Ollongren om met hun in gesprek te gaan over een mogelijke ingangs-/overgangstermijn die rekening houdt met de bouwprojecten waarvan het aardgasvrij maken financieel onhaalbaar is.

Bron: Brief Ingangsdatum verbod aardgas in nieuwbouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

3 reacties op “Waarom het vervroegde gasverbod onverantwoord is

  • Tonny

    Er klopt iets niet aan de redenering in dit stuk. Per 1 juli 2018 hoeft een nieuwbouwwoning niet meer verplicht worden aangesloten op het gasnet, dit is geen verbod op aansluiting. Als ik nu een nieuwbouwhuis bouw met een warmtepomp heb ik geen gas nodig, in de huidige situatie ben dan toch VERPLICHT een gasleiding te laten aanleggen en dit te betalen. Dit is wat de nieuwe wet wil voorkomen. Nogmaals het is GEEN verbod!

  • Ton

    Bij Building Holland waren net zo kort(zichtig) door de bocht bezig met “all electric’. Nederland kent een uitstekend distributienetwerk voor gas. Gas komt niet alleen uit Groningen en is van alle fossiele grondstoffen de meest schone. Natuurlijk moeten we omschakelen maar alles nu naar electriciteit is een heel slecht idee. ca 10% van het huidige electriciteitsaanbod is aan te merken als duurzaam. als de vraag naar electriciteit explodeert door warmtepompen dan wordt het gebruik van fossiele brandstoffen alleen maar veel
    groter.

  • piet

    Beste redactie,
    Wat vindt u van deze stelling?
    Het beleid is erop gericht dat de EPC-eis in het Bouwbesluit per 31 december 2020 dichtbij nul komt te liggen, oftewel bijna-energieneutraal. En dat zou mijns inziens gecombineerd moeten worden met gasloze woningen. Dus ofwel het nieuwe bouwbesluit moet vervroegd worden ingevoerd ofwel gasverbod moet uitgesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.