Ga naar hoofdinhoud

Alzijdig gebouw uit balkons

balkons

In de nieuwe woonwijk Aan het IJ in Amsterdam Noord, tegenover het Centraal Station, is het woonensemble The Grid naar ontwerp van KCAP gerealiseerd. Het gebouw is onderdeel van de transformatie van het voormalige industriegebied Overhoeks tot een gevarieerd woon- en werkgebied dichtbij het centrum. Binnen de ontwikkeling van de woonwijk Aan het IJ presenteert The Grid zich als een alzijdige, uit balkons gestapelde woonwereld met 68 ruime appartementen aan een groene binnenhof. KCAP ontwierp The Grid in opdracht van Amvest uit Amsterdam.

“The Grid is een gebouw uit balkons,” zegt Irma van Oort, architect en partner van KCAP. “Elk appartement heeft minstens één balkon, afhankelijk van de afmetingen van de woning. Daarmee wordt de eigenlijke leefruimte naar buiten toe vergroot, en gaat deze de dialoog aan met de omgeving.” Verdiepingshoge brede schuiframen maken het tevens mogelijk extra loggia’s te creëren. De terrassen zorgen voor veel licht binnen én voor de ruimtelijke uitstraling van The Grid. Dankzij de wijze van stapelen is iedere buitenruimte gewaarborgd van voldoende privacy; in de constructie is een bijzonder regenwaterafvoersysteem geïntegreerd dat rekening houdt met de getrapte vorm van de terrassen. Door beplanting van de balkons en de door Sant&Co ontworpen binnentuin zal het complex in de loop der jaren een steeds groenere aanblik krijgen.

Raster

De naam “The Grid” verwijst naar de belangrijke rol die het raster speelt in het ontwerp en het beeld van het gebouw. Met balkons aan alle gevels kent The Grid geen echte voor- of achterkant, waardoor er een nieuwe type woongebouw ontstaat. Het raster van de getrapt gestapelde terrassen wordt verrijkt door het gebruik van Jura natuursteen en verdiepingshoog glas. De bovenste verdiepingen, die zijn vormgegeven als een lichtglanzende, messingkleurig geanodiseerde aluminium kroon, geven het gebouw een elegante en luxurieuze afsluiting. Het gevarieerde materialenpalet met gladde en ruwe oppervlakken zorgt er tevens voor dat de uitstraling van het gebouw afhankelijk van licht en weersomstandigheden van karakter verandert, maar altijd een aantrekkelijke leefomgeving vormt.

Centrale lobby in de plint

Door de centrale lobby in de plint is The Grid een moderne vertaling van het luxe woonhotel uit begin van de 19e eeuw. De transparante hal vormt het hart van het gebouw en biedt een doorkijk van de straat naar de groene binnentuin. De openheid van de plint werkt ook omgekeerd, want deze verbindt de binnenruimte met de buitenwereld, met de nieuwe woonwijk Aan het IJ. “Deze centrale ruimte heeft de functie van een extra “woonkamer” of lounge, open voor alle bewoners,” zegt Irma van Oort. Een speciaal ontworpen meubel faciliteert diverse gebruiksmogelijkheden. “Bewoners kunnen hier samen komen voor informele ontmoetingen, een verjaardagsfeest, of om een boek te lezen met uitzicht op de gemeenschappelijke groene binnentuin.”

Binnentuin

De binnentuin speelt een essentiële rol in het totaalontwerp; het stimuleert bewonersinitiatieven, laat ruimte voor toekomstig gebruik en versterkt het gevoel van eigenaarschap bij gebruikers en bewoners. Een uitgesproken materialisering en een zorgvuldige detaillering kenmerken deze spannende en toch tijdloze groene ruimte.

De gemeenschappelijke binnenplaats vormt het groene verlengstuk van de entreehal, een plek voor alle bewoners om samen van het buitenleven te genieten. Gecombineerd met de gestapelde balkons biedt The Grid daarmee een uitzonderlijke hoeveelheid aan buitenruimtes, en daarmee een kwalitatieve uitbreiding van de individuele leefomgeving binnen deze nieuwe, centraal in Amsterdam gelegen wijk.

Projectgegevens:
Architect: KCAP
Opdrachtgever: Amvest, Amsterdam
Tijd: 2016 – 2021
Participerende partijen: Goudsticker De Vries (constructie), DGMR (bouwfysica), Mabutec Intallatie Advies (installaties), de Nijs en Zonen (bouw), Sant&Co (buitenruimte)
Foto’s: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.