Ga naar hoofdinhoud

Bioscoop met bakstenen gevel in meerdere gedaantes

bakstenen gevel

In Leeuwarden is de nieuwe Pathé-bioscoop opgeleverd. Dankzij zijn opvallende bakstenen gevel is het gebouw inmiddels blikvanger in de stad. De bioscoop, gelegen in de historische binnenstad, is 17 meter hoog en 41 meter breed en bevat zeven filmzalen. De bakstenen gevel heeft meerdere gedaantes, maar is uitgevoerd in één materiaal: oranjerode baksteen.

Het ontwerp van de nieuwe bioscoop vergroot de kwaliteit van het uitgaansgebied in het historisch centrum van Leeuwarden. Het gebouw ligt tussen stadsschouwburg De Harmonie en het Paleis van Justitie. Tezamen vormen ze een strook met bijzondere culturele gebouwen, die gecompleteerd wordt door het Fries Museum. Alle gebouwen in deze zone hebben een eigen, sterke vormgeving en identiteit. Het bestemmingsplan voorzag voor de bioscoop ook in een gebouw met een sterke eigen identiteit. Die ambitie bestond ook bij de opdrachtgever, Pathé Theatres B.V.

Oranjerode baksteen

Het ontwerp van de nieuwe bioscoop is gemaakt door WAM architecten in samenwerking met EUP design. Traditioneel is het historisch centrum van Leeuwarden opgebouwd uit oranjerode baksteen. Het gebouw voegt zich naar de morfologie van de stad en de traditie van het gebruik van de oranjerode baksteen, maar onderscheidt zich door de vorm en de associaties die het oproept. Het kent verschillende gedaantes, uitgevoerd in één materiaal: die oranjerode baksteen. Aan het Zaailand toont het gebouw zich als een strak, rechthoekig en gesloten volume, dat in de zijgevels in een geleidelijke beweging overgaat in vloeiende, barokke vormen. Aan het Ruiterskwartier opent het gebouw zich en toont het zich als twee volumes op gelede poten. Waar de twee volumes elkaar net niet raken, opent het gebouw zich over de volle hoogte. Daar bevindt zich de entree, die de bezoekers uitnodigt om naar binnen te gaan. De gevel is uitgevoerd in reliëfmetselwerk, als ware het een geschubde huid.

Over het ontwerp zegt architect Wilfried van Winden: ‘Het gebouw is een introductie op de illusoire wereld van film. In de illusie reiken film en architectuur elkaar de hand. Het gebouw toont zich in verschillende gedaanten door zijn mengeling van abstracte en figuratieve architectuur. Aan het Ruiterskwartier roepen de geschubde, zwierige volumes op de gelede poten associaties op met dierlijke lichamen.’

Projectgegevens:
Locatie: Ruiterskwartier, Leeuwarden
Opdrachtgever: Pathé Theatres B.V.
Architect: WAM architecten, Delft
Projectarchitect: Wilfried van Winden
i.s.m. EUP design (ruimtelijke lay-out)
Aannemer: Aan de Stegge B.V.
Bouwperiode: 2018-2021
Bruto vloeroppervlak: 5.965 m2
Metselwerk: Vandersande Gevelstenen
Glasgevels: Alkondor Hengelo B.V.
Fotografie: Gerard van Beek

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.