Ga naar hoofdinhoud

Drijvend en energieneutraal clubhuis

Drijvend en energieneutraal clubhuis

In de Scheveningse Tweede Haven is het nieuwe clubhuis van de Jachtclub Scheveningen opgeleverd. Het energieneutraal drijvend bouwwerk is een ontwerp van Studio Komma. Het drijvend clubhuis heeft een panoramisch dakterras en een royale clubruimte die opent naar de omliggende kades en ligplaatsen. Onder de waterlijn bevindt zich nog een bouwlaag waar de techniek en het sanitair een plek heeft gekregen.

Alzijdig gebouw

Het gebouw is alzijdig en speelt met zijn architectuur in op de soms honderden meters lange zichtlijnen over en langs de havenkades. De horizontale witte banden verbinden de open en gesloten programma-onderdelen. De invulling met Padouk-hout tussen de gevelbanden refereert aan de nautische omgeving. Het gebouw oogt temidden van de weidse context bijzonder maar compact, en bedt door zijn materialisatie op intuïtieve wijze in in de omgeving.

Afmetingen van 12 bij 22 meter

De afmetingen van 12 bij 22 meter zijn voor een drijvend gebouw (met één drijfbak) uitdagend. De combinatie van de asymmetrische opbouw en de ligging in een getijdenhaven (met in- en uitstromend zeewater) maken het noodzakelijk om nauwgezet gewicht te verdelen om disbalans tegen te gaan. Omdat het een zeehaven betreft beweegt het bouwwerk enkele meters mee met het getij en is daarom verankerd in de havenbodem met twee steigerpalen. Ook de installaties zijn middels flexibele verbindingen met de wal verbonden.

Toekomstbestendig

Duurzaamheid speelt in het project een voorname rol. De drijvende vorm in combinatie met de ligging stelde het ontwerpteam voor een aantal stevige uitdagingen. Een belangrijke bijdrage is de warmtepomp die in de drijfbak is verwerkt, en die gebruik maakt van de constante temperatuur van het zeewater. Daarnaast was er specifieke aandacht voor toekomstbestendigheid en is het ontwerp met de gebruikers doorleefd. De detaillering en materialisatie zijn zorgvuldig gekozen en bestand tegen de uitdagende weersomstandigheden die aan dit deel van de kust optreden.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Jachtclub Scheveningen
Locatie: Tweede Haven, Scheveningen
Start ontwerp: 2017
Oplevering: 2021
Architect: Studio Komma
Projectteam: Maarten Thewissen, Joost van Rooijen
(Nautische) Constructies: SWINNBartels & Vedder
Installaties en akoestiek: Deerns
Bouwmanagement: Bouw Begeleiding Monster B.V.
Aannemer drijfbak: De Blauwe Wimpel
Aannemer afbouw: Verbakel Bouwbedrijf

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.