Ga naar hoofdinhoud

Drijvend houten kantoorgebouw FOR klimaatbestendig

kantoorgebouw

Het Floating Office Rotterdam, ontwikkeld door RED Company en ontworpen door Powerhouse Company is een groot duurzaam drijvend houten kantoorgebouw en ligt in de Rotterdamse Rijnhaven. Het FOR huisvest het Global Center on Adaptation (GCA), ABN AMRO, RED Company, Powerhouse Company en restaurant Putaine. Op 6 september 2021 werd het FOR door koning Willem-Alexander officieel geopend.

Kenniscentrum op het gebied van klimaat

Het drijvende kantoor weerspiegelt de missie van haar hoofdgebruiker: het Global Center on Adaptation (GCA). Het GCA is een mondiaal kenniscentrum voorgezeten door voormalig VN-baas Ban Ki-moon dat landen, organisaties, en bedrijven ondersteunt met kennis en advies op het gebied van klimaataanpassing. Dankzij deze ondersteuning kunnen zij zich in de nabije toekomst beter wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

CO2-negatief en klimaatbestendig kantoorgebouw

Het FOR maakt gebruik van duurzame energie dankzij de 800 vierkante meter zonnepanelen op het dak. Warmte en vooral koeling worden gewonnen door middel van aquathermie uit het oppervlaktewater van de Rijnhaven. Uitkragende balkons rond elke verdieping en een schuin dak zorgen voor passieve zonwering. Daarnaast is het gebouw CO2-negatief en is het klimaatbestendig: als het waterpeil stijgt als gevolg van klimaatverandering, zal het blijven drijven.

Haven nieuw leven inblazen

FOR is het nieuwe middelpunt van de gebiedsontwikkeling van het voormalige industrieterrein van de Rotterdamse Rijnhaven en het startschot voor het bruisende en levendige nieuwe stadscentrum. In het kielzog van de verdwenen havenindustrie speelt het FOR een belangrijke rol in het opnieuw activeren van het straatbeeld met openbare voorzieningen vol activiteit: een restaurant met een groot buitenterras en een zwembad. Naast het creëren van een begeerlijke werkplek, zullen deze functies bezoekers naar het gebied trekken en de haven nieuw leven inblazen.

Projectgegevens
Architect: Powerhouse Company
Ontwikkelaar: RED Company
Opdrachtgever: Global Center on Adaptation, Municipality of Rotterdam
Financiering: ABN Amro
Projectmanagement en directievoering: DVP
Aannemer: FOR Building VOF (bestaande uit Bouwbedrijf Valleibouw B.V. en Bouwbedrijf Osnabrugge B.V.)
Aannemer drijvende fundering: Hercules FC
Constructeur: Bartels & Vedder
Constructeur houtconstructie: Solid Timber
Installaties, bouwfysica, duurzaamheid: DWA
Houtconstructie: Derix Gelamineerde Houtconstructies
Installaties: Roodenburg Groep
Glas: iFS Building Systems
Staal: W. Ten Ham Plaatwerk
Fotografie: Powerhouse Company, Jan van der Ploeg, Sebastian van Damme

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *