Ga naar hoofdinhoud

Energieneutraal onderwijsgebouw Nova College

Energieneutraal onderwijsgebouw Nova College

Het Nova College liet voor de opleiding Zorg en Welzijn een nieuw onderwijsgebouw ontwikkelen op de Nova Campus Haarlem. Het energieneutrale gebouw van 6.000 m2 (Care), maakt onderdeel uit van een nieuwe groene campus, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, dat naast de nieuwbouw ook bestaat uit een multifunctioneel paviljoen van 500 m2 (De Mug) en een nieuwe, door groen omzoomde fietsenstalling.

Het onderwijsgebouw is in nauwe samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en de medewerkers, docenten en studenten van de opleidingen Zorg en Welzijn van het Nova College tot stand gekomen. Het aantal studenten dat kiest voor de Zorg en Welzijn opleidingen van het Nova College blijft toenemen. Op dit moment worden op de nieuwe campus in Haarlem zo’n 1200 studenten opgeleid in deze richting. De studiepleinen, theorie- en praktijklokalen zijn dan ook afgestemd op de specifieke behoeften van iedere opleiding. Het gebouw beschikt over een compleet nagebouwde dokters- en tandartspraktijk, en diverse verpleegafdelingen waarin echte zorgsituaties kunnen worden nagebootst. Ook het praktijklokaal voor apothekersassistent is opgebouwd als een levensechte apotheek met een speciaal voor de opleiding ontworpen apothekersbalie inclusief op maat gemaakte apothekerskast en een laboratoriumruimte.

Energieneutraal onderwijsgebouw

Het nieuwe energieneutrale onderwijsgebouw Care bevindt zich op dezelfde locatie als het hoofdgebouw van het Nova college aan de Randweg in Haarlem. In samenwerking met landschapsarchitect ZUS tekende Paul de Ruiter Architects tevens voor de transformatie van het terrein tot een frisse, groene en aantrekkelijke buitenruimte. De verkeersstromen zijn van de voetgangersstroom gescheiden. Hierdoor ontstaat een overzichtelijke campusterrein dat veilig is voor voetgangers. De randen van het gebied zijn nadrukkelijk zo groen mogelijk met grasheuvels, struiken en veel bomen.

Paviljoen De Mug

Het hart van de campus wordt gevormd door het centraal gelegen opvallende ronde multifunctionele paviljoen, De Mug, waar studenten van de nieuwbouw en de bestaande bebouwing elkaar kunnen ontmoeten. Het paviljoen bestaat uit een grote houten constructie wat het gebouw een unieke eigen identiteit geeft. Het groene dak op het paviljoen zorgt naast de isolerende werking voor continuïteit van het groene landschap van de campus.

Centrale atrium

Het groene campusterrein loopt via de glazen gevel vloeiend over in het centrale atrium van het nieuwe onderwijsgebouw Care. Het atrium verbindt de verschillende verdiepingen en studiepleinen met elkaar. Door de transparante gevel komt het daglicht binnen terwijl de verticale houten gevellamellen naast dat ze een warme uitstraling geven aan het gebouw, ook de leslokalen tegen opwarming en direct zonlicht beschermen. De noordgevel van het onderwijsgebouw is groen en voorzien van slingerplanten. Naast circulariteit speelde een aangenaam en gezond binnenklimaat een even grote rol bij het ontwerp van het nieuwe onderwijsgebouw. Met behulp van hybride klimaateilanden, en te openen ramen is tevens een uitstekende luchtkwaliteit gecreëerd. Het energieneutrale onderwijsgebouw voldoet aan de Frisse Scholen classificatie.

Buitenruimte

Om van de buitenruimte een aantrekkelijke plek en leeromgeving te maken heeft ZUS het hart van de campus ontworpen als een groot plein rond het multifunctionele paviljoen. De bestrating van het plein is een bonte mix van stenen met warme kleurtinten die moeten zorgen voor een huiskamergevoel. De verschillende zitranden rond het plein en paviljoen nodigen uit om het plein op diverse manieren te gebruiken. Even belangrijk is dat er op en rond het plein ‘stevige’ en ‘kleurrijke’ vegetatie komt van bomen, struiken, graskruidenvegetatie, vaste planten en gazon. Bij de soortenkeuze van de beplanting stond de belevingswaarde centraal: verschillende soorten bloesem, herkenbare bloemen en vruchten.

Op het terrein is een WKO installatie geplaatst die de nieuwe gebouwen voorziet van warmte en koeling. Daarnaast zijn er zowel op het dak van het onderwijsgebouw als het paviljoen zonnepanelen geplaatst om te voorzien in de energiebehoefte van de gebruikers.

Interieur

Het interieur van het onderwijsgebouw en het paviljoen is een samenwerking tussen Paul de Ruiter Architects en Firm architects. Paul de Ruiter Architects gaf invulling aan het interieur van de praktijk- en theorielokalen, Firm architects aan het interieur van de studiepleinen, de balkons, het atrium en het multifunctionele paviljoen. Elk plein heeft zijn eigen identiteit, kleur en functie. De speciaal ontworpen meubels nodigen uit tot studeren. Het resultaat is dat alle Zorg & Welzijn opleidingen van het Nova College in Haarlem een herkenbare plek binnen het nieuwe gebouw hebben gekregen.

Fotografie: Ronald Tilleman, Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.