Ga naar hoofdinhoud

Expressieve bakstenen toren voor parkeergebouw Leidsche Rijn

Expressieve bakstenen toren voor parkeergebouw Leidsche Rijn

Aan het Berlijnplein in Utrecht heeft Zecc Architecten een parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende bakstenen toren een landmark toevoegt aan Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw biedt plaats aan 620 auto’s die via drie ingangen de kolomvrije vloervelden op acht parkeerlagen kunnen bereiken.

Expressieve toren parkeergebouw

Het Berlijnplein maakt onderdeel uit van Leidsche Rijn Centrum en ligt boven op de tunnelbak van de A2. De parkeergarage staat op een prominente plek aan het plein en vormt het hoekpunt van verschillende bouwblokken in Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw heeft niet de uitstraling gekregen van een parkeergarage maar doet eerder denken aan een kantoor- of schoolgebouw.

De expressieve toren versterkt deze identiteit en wordt functioneel ingezet ten behoeve van de uiting P+R. Een lichtgevende pinakel vormt het hoogste punt. Tegelijkertijd vervult de toren voor deze plek een publieke functie, als beëindiging van de overdekte wandelroute van de Parijsboulevard. Leidsche Rijn Centrum miste herkenningspunten zoals vanzelfsprekend aanwezig zijn in een historische binnenstad. Bij het ontbreken van een kerktoren of stadhuis is hier een extra markering in het gebied toegevoegd.

Gebouw is alzijdig ontworpen

Het gebouw is alzijdig ontworpen met een gevelritmiek die qua indeling steeds op de context reageert. De gevel aan het Berlijnplein is het meest levendig met een hoge plint waarin een commerciële functie is opgenomen. Hier wordt de verticaliteit benadrukt door het metselwerk en de gevelopeningen. De overige gevels hebben steeds een andere gevelcompositie en daarmee een afwisselend aanzicht. De gevelopeningen ten behoeve van ventilatie van de parkeergarage zijn afgewerkt met een geperforeerde, licht glanzende beplating in een stalen frame en hebben een kozijnindeling die refereert aan een woon-werkgebouw.

Traditioneel metselwerk

Het is denkbaar dat het gebouw in de toekomst wordt getransformeerd tot woongebouw en is daarop voorbereid met twee extra bouwlagen. Het gebruik van baksteen doet eerder denken aan een verblijfsfunctie dan aan een utilitair gebouw. Het gebouw is voorzien van een plint in antracietkleurig esthetisch beton en gevelelementen met ingestorte geklampte bakstenen. In de toren is ook traditioneel metselwerk verwerkt en er zijn nestgelegenheden gemaakt voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Parkeergebouw met drie entrees

Het parkeergebouw heeft drie entrees voor auto’s, waarvan één ondergronds. Voor de gebruiker vanaf de A2 is de parkeergarage toegankelijk via een entree op twee lagen onder het maaiveld van het Berlijnplein. Voor bewoners uit de omgeving van de Leidsche Rijn is het gebouw toegankelijk vanaf het Berlijnplein en er is een entree aan de zijde van de stad Utrecht aan de Vleutensebaan.

Natuurlijk ventilatie

De gebouwinstallaties zijn zoveel mogelijk beperkt door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie en natuurlijke lichtinval. De verlichting is in LED uitgevoerd en er is een slim vol-vrij systeem dat auto’s naar een plek leidt.

Pergola van zonnepanelen

Op het dak wordt geparkeerd onder een grote ‘pergola’ van zonnepanelen waarmee elektrische auto’s worden opgeladen. Daarnaast is het dak van de parkeergarage verrijkt met het kunstwerk ‘Weidsheid’ van het kunstenaarsduo BROOS (Pietertje van Splunter en Zeger Reyers). Het groene daklandschap op de borstwering van de parkeergarage verwijst naar het veenweidelandschap dat vroeger op deze plek aanwezig was. Op het dak van het trappenhuis staat De Snip, de grote weidevogel creëert aandacht voor de kwetsbare nabije natuur en werkt mee aan het versterken van de identiteit van deze plek. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de Utrechtse 1,5% regeling die de gemeente sinds 1954 hanteert. Deze regeling houdt in dat bij de bouw of verbouwing van openbare gebouwen 1,5% van de bouwsom wordt gereserveerd voor kunst.

Projectgegevens
Parkeergarage Leidsche Rijn Centrum
Locatie: Berlijnplein, Utrecht
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Programma: 620 parkeerplaatsen, P+R, commerciële ruimte (voorbereid op transformatie en uitbreiding van twee extra bouwlagen)
Architectenbureau: Zecc Architecten
Projectteam: Marnix van der Meer, Koen Pörtzgen, Jos van der Linde, Pim van Tol,
Jeroen den Hertog, Roy van Maarseveen
Aannemer: BAM
Constructie: IMd Raadgevend Ingenieurs
Installatieadvies: Verhoef installatiemanagement
Oppervlakte: 20.500m2
Periode: 2016-2020
Fotografie: Stijn Poelstra

Lees ook:


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.