Ga naar hoofdinhoud

Gedetailleerd metselwerk voor stadswoningen Leidsche Rijn

Gedetailleerd metselwerk voor stadswoningen Leidsche Rijn

In de wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn is het project Stroom opgeleverd. Geïnspireerd op de Utrechtse Art-Deco stijl heeft KOW samen met Lodewijk Baljon voor ontwikkelaar Blauwhoed een woonblok met 45 duurzame stadswoningen rondom een binnentuin ontworpen en uitgewerkt.

Hoogteverschillen

Het binnengebied met eigen- en gezamenlijke tuinen bevindt zich deels op een halfverdiepte parkeergarage. De hoogteverschillen die hierdoor ontstaan nodigen de bewoners op een natuurlijke wijze uit tot bewegen en samenkomen. Een ingenieus systeem van wateropvangende erfafscheidingen, tuinbakken en wadi’s maakt duurzaam gebruik van hemelwater mogelijk. De niveauverschillen in het binnengebied leiden tevens tot het ontwerp van bijzondere splitlevel woningen met vides en extra verdiepingshoogte.

Verschillende woningtypes

De acht verschillende woningtypes bieden variatie en flexibiliteit. Gebaseerd op de wensen van het kopersplatform hebben de woningen verschillende flexibele indelingsopties en kunnen ze mee kunnen groeien met de bewoners. Veel woningen bieden ruimte voor vides en extra verdiepingshoogte.

Inspiratie Utrechtse Art Deco

Architect Sebastiaan Jansen over de inspiratie voor het ontwerp: “Vanuit een eigen analyse van de Utrechtse Art Deco bleek een hedendaagse vertaling van deze stijl de juiste ontwerpkeuze voor Stroom. De kenmerken van verticale en gebogen lijnen, hoge ramen en deuren, een duidelijke ritmiek en ambachtelijk metselwerk hebben we vertaald in een aantrekkelijk gevelontwerp. Waarbij verschillende beukmaten en verdiepingshoogtes aanleiding gaf tot veel variatie in het straatbeeld.”

Gedetailleerd metselwerk

Het rijk gedetailleerde metselwerk is met door KOW ontworpen en uitgewerkt en door aannemer Klaassen uitgevoerd. In de gevel worden vijf soorten stenen verwerkt; een licht grijze steen in de plint van Olivier, leverbruine steen van Rijswaard, een roodbruine van Engels, een donkerbuine steen van VanderSanden en geglazuurde stenen van St. Joris. De stenen zijn in verschillende verbanden en patronen gelegd. Schaduweffecten worden gecreëerd in reliëfpatronen met afwisselend platte en uitstekende strekken en koppen en het open ‘Braziliaanse’ metselwerk van de gemetselde afscheiding grenzend aan de openbare ruimte.

Art Deco patronen in kozijnen

In de gevel is het vakkundige metselwerk gecombineerd met betonnen ornamenten en kozijnen versierd met geïnterpreteerde Art Deco-patronen. Hekken die toegang geven tot het binnengebied en de parkeergarage, evenals de balustrades van de Franse balkons zijn speciaal voor het project ontworpen, mede gebaseerd op de ontwerptaal van Art Deco.

Energieneutraal

Dankzij het Casa Vita concept van Klaassen Groep is het project duurzaam en gezond. De woningen zijn ‘all-electric’ en energieneutraal dankzij een individuele luchtwarmte pomp, zonnepanelen een CO2 gestuurde ventilatie en optimale geluids- en thermische isolatie. De woningen verbruiken gemiddeld evenveel energie als wordt opgewekt, waarbij een module in de woning de bewoner bewust maakt van zijn energieverbruik én opbrengst.

Projectgegevens
Locatie Oeverpark, Leeuwesteyn bouwveld 8, Leidsche Rijn Utrecht
Ontwerp: KOW (architecten Sebastiaan Jansen en Edwin Damen), Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten
Hoofdaannemer: Klaassen Bouw
Totaal BVO: 8938 m2 (woningen) met parkeergarage incl. bergingen 10694
Totaal GO: 5979 m2
Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
Ontwikkelaar: Blauwhoed
Adviseurs: Pieters (constructie), VLO groep (installaties)
Bouwtijd: september 2019 – april 2021
Fotograaf: Bas Gijselhart BASEPHOTOGRAPHY

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.