Ga naar hoofdinhoud

Gevel horecapaviljoen bekleed met hergebruikt hout

Gevel horecapaviljoen van hergebruikt hout

In het centrum van Emmeloord staat een nieuw horecapaviljoen ontworpen door KHV Architecten. Het ontwerp van het paviljoen is geïnspireerd door de geschiedenis van de Noordoostpolder, waar pioniers in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een nieuwe samenleving opbouwden.

In 2018 schreef de gemeente Noordoostpolder een prijsvraag uit voor het ontwerpen en ontwikkelen van een horecapaviljoen op de Deel, het centrale plein in Emmeloord. Het plan van KHV kwam op alle fronten als overtuigende winnaar naar voren. “Een eigenwijs pand, een nieuw beeldmerk en toch ingetogen”, aldus de jury.

Gebouwtypologie van polderbebouwing

In de architectuur van het paviljoen werd geput uit de gebouwtypologie van de allereerste polderbebouwing: de karakteristieke houten barakken van waaruit boerenzonen met de schop in hun handen de pas drooggevallen polder introkken om sloten te graven. In zijn massa vormt het paviljoen een wand die het cultuur- en horecaplein op een natuurlijke wijze begrenst. De krachtige vorm opent zich in de lengterichting en transformeert tot een kasachtig volume op de kop. Zo verbeeldt de vorm de ontwikkeling vanaf de inpoldering tot de hedendaagse, moderne vormen van landbouw.

Gevel bekleed met hergebruikt duurzaam hout

De materialisatie onderstreept die relatie met de poldergeschiedenis. De gevel is bekleed met hergebruikt duurzaam hout dat in een eerder leven al verweerd is geraakt. Deze houten gevelbekleding loopt ook door in het dak zodat de vorm abstract en krachtig is. Als tegenhanger van het hout wordt de gevel doorsneden met glas als materialisatie van het heden en de toekomst. Op deze manier ontstaat een maximaal transparant volume met een herkenbare vormentaal die in zijn textuur rust en eenvoud uitstraalt.

Circulair

De materiaalkeuze maakt dit iconische paviljoen ook bijzonder duurzaam en circulair. Naast de planken van hergebruikt hout op de gevel is een belangrijk deel van het gebouw opgebouwd uit hernieuwbare grondstoffen. De constructie bestaat uit houten spanten, de verdiepingsvloer is van massief hout en de wand- en dakdelen bestaan uit geprefabriceerde houtskeletbouwelementen.

Het paviljoen biedt onderdak aan twee horecaconcepten. Een familierestaurant en een grandcafé. In mei 2021 is het paviljoen in gebruik genomen.

Projectgegevens
Horecapaviljoen De Deel
Locatie: Emmeloord
Programma/functie: Horeca
Architectenbureau: KHV Architecten, Emmeloord en Kampen
Projectarchitect: Gerben ter Horst
Projectteam: Gerben ter Horst, Robin Frings, Harm Korfer, Theo Weijs, Albert Dunning
Opdrachtgever: Evertsen Bouw, Zwolle
Hoofdaannemer: Evertsen Bouw, Zwolle
Oplevering: mei 2021
Fotografie: Jonathan van Dijk, Sterker in Beeld

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.