Ga naar hoofdinhoud

Groene vallei midden in de stad

vallei

The Twins van KCAP bestaat uit twee volumes en is onderdeel van ‘Aan het IJ’, de herontwikkeling van het Shell-terrein in Amsterdam-Noord. Kenmerkend zijn onder meer de getrapte groene terrassen die zijn gecombineerd met een ruimtelijk interieur en een luxueuze detaillering. Te beschouwen als een driedimensionale oase midden in de stedelijke dynamiek van Amsterdam.

KCAP heeft ervoor gekozen om beide volumes te koppelen en naar elkaar toe te trekken – zowel in architectuur als in opzet. Hierdoor ontstonden twee L-vormen die zich in de knik verwijden. Door de volumes naar onder te verbreden en naar boven te versmallen was het mogelijk in het interieur grote vides te maken en ontstond de basis voor de kenmerkende getrapte gebouwvorm. “De twee gebouwen splitsen zich zorgvuldig rond de binnentuin; daar waar het zo mooi stapelt maken ze contact met elkaar; ook zorgt deze opzet voor meer contact tussen de bewoners. Met The Twins bouwen we namelijk meer dan alleen woningen, we bouwen een gemeenschap,” aldus Irma van Oort, partner bij KCAP.

Licht, lucht en ruimtelijkheid

De vides brengen licht, lucht en ruimtelijkheid in het binnenklimaat. Dit wordt versterkt doordat de gangen vanaf de driedubbelhoge entrees zoveel mogelijk door de lengte van het blok heen lopen. Zo ontstonden royale binnenruimtes waar mensen contact met elkaar kunnen maken.

De hoge entrees liggen iets terug in de gevel, maar zijn transparant opgezet en doorlopend bekleed met goud geanodiseerd aluminium. Zo trekken ze langs de binnenzijde van de gevel het licht naar boven. Door de goudkleurige gloed, de warm verlichte galerijen en de lichtinval van boven zijn de ruimtelijkheid en levendigheid van de binnenwereld ook van buiten voelbaar. De goudkleurige wandbekleding loopt door over de gehele entreeverdieping; ook de huisnummers en bellen zijn hierop afgestemd.

Groene gevels

De open ruimte tussen de twee volumes is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Rondom de gemeenschappelijke binnentuin, die is ontworpen door Buro Sant en Co, stapelen de verspringende balkons zich trapsgewijs op. Deze stapeling van buitenruimtes garandeert niet alleen zonlicht en privacy voor de bewoners: alle individuele balkons zijn voorzien van verticale groene wanden, die samen een doorlopende groene gevel vormen. Dit zorgt, samen met de binnentuin, voor een weelderige, vallei-achtige binnenwereld.

De groene gevels zijn echter meer dan dat: door de vorm van de twee volumes op elkaar af te stemmen en het groen naar boven door te trekken, wordt het gevoel dat beide gebouwen bij elkaar horen versterkt. Doordat de begroeide gevels vanaf de straat van beide zijden zichtbaar zijn, vormen ze een opvallend en uitnodigend gebaar. Tegelijkertijd draagt deze opzet in zekere mate bij aan een stukje beslotenheid: de binnentuin staat open voor iedereen, maar hoort – door het doorlopende groen – fysiek bij de woningen en is daardoor duidelijk van de bewoners. Zo draagt ook deze ruimte bij aan het gemeenschapsgevoel binnen The Twins.

Aan de straatzijde hebben beide gebouwen, door gebruik van baksteen en diepliggende openingen, een robuuste, eenduidige uitstraling; de gevels volgen een raster, wat de visuele eenheid versterkt. De driedubbelhoge entreepartijen bieden zicht op de gouden gloed van de binnenwereld; door het lichtgrijze metselwerk te combineren met contrasterende champagnekleurige accenten, ontstaat zo een ensemble dat naar de buitenwereld zowel stoer als luxueus oogt.

Projectgegevens
Locatie: Amsterdam, Nederland
​Opdrachtgever: OCO (Ontwikkelcombinatie Overhoeks, Amvest)
​Bouwjaar: 2017 – 2022
​​Programma: 546 m2, 149 appartementen met verschillende woningtypologieën, buitenruimtes, gestapelde binnentuin, 97 ondergrondse parkeerplaatsen en bergingen
​Architect: KCAP
​Participerende partijen: Buro Sant en Co (landschapsarchitect), Copijn Boomspecialisten B.V. (groene wanden)
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *