Ga naar hoofdinhoud

Gymzaal Heijplaat refereert naar bijzonder verleden

gymzaal
Foto: Marcel van der Burg

De nieuwe gymzaal op het Heijplaat is onderdeel van de gebiedsontwikkeling het Rotterdamse havengebied. De ontwikkeling van het gebied is in gang gezet na de sluiting van de nabijgelegen werf van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op de kop van de Waalhavens. De gymzaal is een van de projecten om de maatschappelijke voorzieningen in het voormalige tuindorp op peil te houden. Het gebouw fungeert ruimtelijk en functioneel als hoeksteen van de wijk. LIAG architecten en bouwadviseurs was verantwoordelijk voor het ontwerp en de uitvoering.

Met het ontwerp wilde het architectenbureau een dialoog aangaan met het bijzondere verleden van de locatie. Zo is de verscheidenheid aan dakvormen die de RDM-loodsen kenmerken – waaronder die van de zaagtand – hier terug te zien. De metselwerkgevels zijn uitgevoerd in stenen met donkere kleuren voor een industriële uitstraling en hebben een ritmische indeling dankzij sterke verticale accenten.

Nostalgische gevoelens

Arie Aalbers, partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs: “Dit project roept gevoelens van nostalgie op. Mijn vader werkte bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij, als boekhouder op het hoofdkantoor – het statige gebouw, dat hier niet ver vandaan ligt. Mijn opa werkte als plaatwerker in de RDM-loods. Ik ben er trots op om hier een gymzaal gerealiseerd te hebben, die past bij de plek en het bijzondere verleden van Heijplaat.”

Jordy Aarts, architect bij LIAG architecten en bouwadviseurs vult aan: “Het ontwerp van de gymzaal past bij de haven en het tuindorp. Tegelijkertijd staat dit gebouw op zichzelf. De basisingrepen in het volume en de schuine daken verwijzen naar het industriële verleden van dit gebied. Terwijl dit ook juist het volume duidelijk een eigen en herkenbaar uitstraling geeft. Het ontwerp is stoer, maar ook zorgvuldig ingepast en gevoelig.”

Meerwaarde voor de wijk

Van buiten oogt het gebouw stoer en robuust. Van binnen voelt het comfortabel aan, zodat sporters er een optimale prestatie kunnen leveren. Ook is er aandacht besteed aan een goede ruimteakoestiek en voldoende daglichttoetreding. Tot slot kenmerken lichte kleuren en een houten afwerking het interieur van de gymzaal. Naast een gymzaal, is het gebouw ook een ontmoetingsplek voor de wijk. Hier kunnen de bewoners samenkomen en activiteiten organiseren, net als vroeger – zoals destijds bij de tewaterlating van stoomschip (ss) Rotterdam gebeurde. De grote foto op de gevel is een knipoog naar dit moment.

Arie Aalbers, partner bij LIAG architecten en bouwadviseurs: “Met de Rotterdamse mentaliteit als basis én de zogenaamde geen gezeur garantie wisten we het volgende te realiseren: een energieleverend gebouw met energielabel A+++++, een demontabele houtconstructie die 34 ton aan CO2 vasthoudt en een comfortabele sportomgeving. Samen stroopten we de mouwen op en gingen we ervoor. Zo zouden we het altijd moeten doen.”

Circulair in uitwerking

De gymzaal is duurzaam en circulair gebouwd. Het is bewust zo compact mogelijk vormgegeven. Om zo meer ruimte over te houden om het terrein te beplanten – een plus voor klimaatadaptatie dus (net als het vegetatiedak) – en om zo het materiaalgebruik te reduceren. De constructie bestaat uit een combinatie van houten kolommen en samengestelde gelamineerde liggers, die bovendien demontabel zijn. Overigens kan een groot deel van het gebouw hergebruikt worden. Tot slot is het complex energieleverend door de PV-panelen op het dak.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.