Ga naar hoofdinhoud

Hoog beveiligde gevel voor Equinix datacenter AM7

Hoog beveiligde gevel voor Equinix datacenter AM7

Equinix Datacenter AM7 op het Business Park Amstel III in Amsterdam, is de digitale toegangspoort tot Europa en is met de aanwezigheid van talrijke netwerken, clouds en service providers binnen de muren, één van de belangrijkste digitale knooppunten in Nederland. Royal HaskoningDHV ontwikkelde in samenwerking met Benthem Crouwel Architects de uitbreiding van de AM7 site in twee stappen: na de realisatie van de 6MW datacenter uitbreiding in 2018 is recentelijk in mei 2021 de tweede fase en het Front of House (entree) gerealiseerd. Om de benodigde groei mogelijk te maken ontwikkelde Benthem Crouwel Architects samen met Royal HaskoningDHV een masterplan voor de hele AM7 site, waardoor de uitbreidingen direct naast het bestaande gebouw konden worden gerealiseerd.  

Hoog beveiligde gevel

Het vernieuwde gebouwencomplex bestaat uit een datacenter ontworpen door Royal HaskoningDHV. De hoog beveiligde gevel is van de hand van Benthem Crouwel Architects. Het ontwerp van het Front of House is een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects en Royal HaskoningDHV. Alle oude en nieuwe onderdelen van het gebouw zijn verbonden middels een corridor, die als de ruggengraat van AM7 fungeert. 

Glas bedrukt met gestippeld patroon

Het lichte, toegankelijke Front of House is met zijn open ontvangstruimte de nieuwe representatieve entree van AM7 met een dubbelhoge glaswand voor een open oriëntatie. De witte gevel met subtiele verticale geleding is uitgevoerd in strakke, glazen vlakken met verschillende zeefdrukpatronen wat het zonlicht uit de kantoren weert terwijl de transparantie behouden blijft. Het heldere glas is bedrukt met een strategisch geplaatst, gestippeld patroon van transparant naar gesloten, naar gelang het (semi-) publieke of private karakter van de ruimtes erachter. 

Rode Eguinix silo

Centraal in de entreehal van de Front of House staat de karakteristieke rode Equinix “silo” met de beveiligingslobby en registratiebalie. Alle publieke ruimten in het Front of House zijn rond deze cilindervormige ruimte geplaatst. Tijdens het passeren van de verschillende beveiligingsschillen maakt elke bezoeker hiermee een korte wandeling rondom de silo naarmate men het gebouw verder betreedt. Het drie verdiepingen tellende gebouw, verbonden via trap en lift, sluiten op elke laag aan op het naastgelegen datacenter. De eerste en tweede verdieping bevatten kantoren, vergaderruimtes en ontspanningsruimtes voor klanten.

Gesloten zwart-zilveren gevel

In tegenstelling tot het open Front of House heeft het volledige datacenter één gesloten, zwart-zilveren gevel, die de techniek binnen beschermt. Deze als vitrage vormgegeven gevel met golvende panelen van blank en zwart geperforeerd aluminium is middels een digitale techniek en random number generator willekeurig gegenereerd. Door de afwisseling in het golfpatroon, de kleur en reflectie van de panelen ontstaat er een dynamisch spel van licht en ruimte in het compleet gesloten bouwvolume. De installaties op het dak konden subtiel worden verhuld door de gevel iets te verhogen. 

Toekomstige uitbreidingsplannen

Het multidisciplinaire datacenter-team van Royal HaskoningDHV zorgde voor het elektrotechnisch, werktuigbouwkundig, constructief en bouwkundig ontwerp en projectbeheer van het datacenter. De betrokkenheid van Royal HaskoningDHV zet een langdurige samenwerking met Equinix voort en markeert het zevende Amsterdamse datacenter dat het voor de organisatie heeft ontworpen. Royal HaskoningDHV was betrokken bij het oorspronkelijke masterplan van AM7 en zorgde ervoor dat de utiliteitscapaciteit voldeed aan toekomstige uitbreidingsplannen. Daardoor kan het nieuwe datacenter worden aangesloten op de bestaande nutsvoorzieningen, zonder dat de campusactiviteiten worden verstoord. Het datacenter is ontworpen om de energiezuinige bedrijfsvoering van Equinix mogelijk te maken en omvat zonnepanelen voor de kantooractiviteiten en een warmtewisselingsfaciliteit tussen het datacenter en de omgeving.  

Architectonisch ensemble

Ondanks het verschillende karakter van de gebouwdelen, vormen de Front of House en het datacenter door de eenduidige, strakke afwerking een duidelijk architectonisch ensemble. De rijke gevels hebben beiden een verfijnde verticale geleding met horizontaal gearticuleerde patronen die een menselijke maat aan de volumes geven en zo aansluit op het niveau van de aangrenzende gebouwen.  

AM7 is gevestigd op Business Park Amstel III, een bedrijventerrein dat de komende jaren in een levendige stadswijk zal veranderen. Het doordachte, horizontaal gearticuleerde ontwerp van AM7 heeft een menselijke maat die meegaat in het omringende stedelijke landschap en een vormgeving die past in de nieuwe compositie van de stad. AM7 is al geschikt gemaakt voor warmte uitwisseling met de stad.  

Royal HaskoningDHV, Benthem Crouwel Architects en Equinix werken naar grote tevredenheid met elkaar samen. Benthem Crouwel Architects was ook verantwoordelijk voor het veelvuldig beloonde ontwerp van Equinix datacenters AM3 en AM4 op het Sciencepark in Amsterdam.  

Projectgegevens
Locatie: Kuiperbergweg 19, 1102 BR Amsterdam
Opdrachtgever: Equinix Netherlands bv
Architectenbureau: Benthem Crouwel Architects Royal HaskoningDHV
Vloeroppervlak: AM 7 Front of House 1.283 m²    
AM 7.2 6.868 m²
AM 7.3 6.868 m²
Opening: Mei 2021 
Fotografie: Jannes Linders

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.