Ga naar hoofdinhoud

Houten bosvilla

bosvilla

In de bossen van Noordwijk ligt een houten villa ontworpen door Kevin Veenhuizen Architects. Door de positionering midden op het kavel wordt de bosrijke omgeving maximaal benut. Rondom het woonhuis is een terras aangelegd dat samen met het overhangend dak de binnen- en buitenruimtes in elkaar laat overvloeien. Ze vormen samen een overgangszone tussen de leefruimtes en de natuur.

Dakvorm zonder dakgoten

Om zo min mogelijk impact te maken op de omgeving, is een bescheiden dakvorm zonder dakgoten ontworpen. Door de zinken bekleding valt deze grotendeels weg in de lucht en steekt deze scherp af tegen de groene omgeving. De houten dakbalken lopen door naar buiten en is er een soort hoed ontstaan die het woonhuis beschermt tegen regen, zonneschijn en afval van de bomen.

Hilversumsformaat bakstenen

De rand van de hoed is bekleed met donker gevelhout en wordt beëindigd met een doorlopende mahonie lijn. Deze ligt op de dragende wanden die aan de buitenkant bekleed zijn met Hilversumsformaat bakstenen.

Vierkante grondvorm van villa

De constructieve opbouw van de bosvilla is ook in het interieur afleesbaar. Hier zijn de dragende wanden wit gepleisterd waartussen mahonie kozijnen zijn geplaatst. Op de dragende wanden liggen zichtbare gelamineerde liggers die de vierkante grondvorm van de villa volgen en deze door middel van een kruis in vier kwadranten delen, zowel op de begane grond als op de verdieping.

Afwerking met houten platen

Eén kwadrant blijft open waardoor een vide boven de keuken ontstaat. De kapconstructie en de dragende wanden op de verdieping die het kruis vormen zijn afgewerkt met constructieve houten platen. In de wand van de vide zijn twee ronde kijkgaten ontworpen die een visuele verbinding leggen tussen de keuken en de bovenverdieping. De twee elektrische dakramen in de vide zorgen voor extra daglicht en natuurlijke ventilatie in de zomer.

Glas op elkaar verlijmd zonder kozijn

Omdat de gelamineerde ligger doorloopt tot in de hoeken, is een constructieve ondersteuning in deze hoekpunten niet nodig. De hoeken van de villa zweven als het ware, en om maximale transparantie te realiseren is het glas in de hoeken direct op elkaar verlijmd zonder kozijn.

Opvang regenwater

Bij regenval loopt het water van het dak af en wordt opgevangen in een ondergrondse tank via de goot die in het terras is geïntegreerd. Het regenwater wordt vervolgens gebruikt om de tuin te sproeien, toiletten door te spoelen en de vaatwasser en wasmachine te voorzien.

Warmtepomp en zonnepanelen

De villa is energiezuinig met een warmtepomp en ventilatie met WTW. Uit berekeningen kwam naar voren dat zonnepanelen op deze locatie door de bomen een te laag rendement behalen, en is er gekozen voor externe zonnepanelen via een corporatie.

Projectgegevens
Bosvilla Noordwijk
Jaar: 2018 – 2021
Locatie: Noordwijk
Oppervlakte: 231 m2 BVO
Opdrachtgever: particulier
Architect: Kevin Veenhuizen Architects
Team: Kevin Veenhuizen, Guillaume Pfefferle
Aannemer: STB
Meubelmaker: Zoet Hout
Foto’s: MWA Hart Nibbrig

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.