Ga naar hoofdinhoud

Huis van Albrandswaard transparant door ronde vorm

Open en transparant Huis van Albrandswaard

Het multifunctionele ronde gebouw het Huis van Albrandswaard in Rhoon is ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra en biedt onder meer plaats aan het nieuwe gemeentehuis, een sporthal en de lokale omroep. Het gebouw is transparant door de ronde vorm en het vele glas. Je kunt letterlijk door het gebouw heen kijken. Daarmee is de gemeentelijke organisatie en het bestuur zichtbaar voor haar inwoners.

Het werkcafé is een plek voor de ambtenaren en het bestuur. Dit is gecombineerd met het sportcafé van de aansluitende sporthal. Als er geen raadsvergaderingen zijn biedt het gebouw mogelijkheden voor het organiseren van diverse activiteiten zoals tentoonstellingen.

Houten tribune

Achter de hoofdingang sta je meteen in het open gebied met de publieksbalies. Hiervandaan is er mooi overzicht op de raadzaal waarvan de vloer een meter lager ligt. Via de houten tribune daal je af naar dat niveau. Rondom de raadzaal liggen ook de werkplekken van de ambtenaren, burgemeester en wethouders. De raadzaal zelf is op gelijk niveau verbonden met het sport- werkcafé. Hiervandaan word je via een groot raam deelgenoot van de activiteiten in de bestaande sporthal. Ook de tribune van de sporthal ligt op dit niveau.

Waarom een rond gebouw?

Gortemaker Algra Feenstra architects hebben 3 redenen om een rond gebouw te ontwerpen.

  1. Een rond gebouw is compact, alles is dichtbij.
  2. Het gebouw is alzijdig, dat wil zeggen dat het geen voor of achterkant heeft. Open en transparant naar alle kanten, zoals ook de gemeente als organisatie wil uitstralen.
  3. De locatie leent zich perfect voor een rond gebouw, omdat het van alle kanten zichtbaar is.

Energiebesparing

Omdat het gebouw rond is heeft het een kleinere omtrek dan een rechthoekig gebouw bij dezelfde oppervlakte. Energiebesparing begint bij de gebouwvorm. Het gebouw heeft vanuit de ronde vorm een compacte buitenschil, dus weinig afkoelend oppervlak. Aan de zuidzijde bevinden zich luifels en dakoverstekken die ervoor zorgen dat de warme zomerzon geweerd wordt maar tegelijkertijd de laagstaande winterzon binnen laat. Hierdoor hoeft er ’s zomers minder te worden gekoeld en ’s winters minder te worden verwarmd. Tevens ligt het hele dak vol met zonnepanelen, waardoor het gebouw ruimschoots aan de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) voldoet en zelfs volledig energieneutraal is. 

De opening van Huis van Albrandswaard zal in oktober 2021 plaatsvinden. 

Projectgegevens
Locatie: Stationsstraat 4, Rhoon
Architectenbureau: Gortemaker Algra Feenstra architects
Aannemer: Stout
Bouwfysica: ZRI
Constructie: SWINN
E-installaties: A en B Electrotechniek
Installatieadvies: Galjema 
Interieurontwerp: Gortemaker Algra Feenstra architects
Landschapsontwerp: Bureau B+B 
Opdrachtgever: Gemeente Albrandswaard
Projectmanagement: LS Adviseurs
W-installaties: Barth installaties
Fotografie: Gortemaker Algra Feenstra – Ronald Tilleman Fotografie

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.