Ga naar hoofdinhoud

Indelingsvrijheid schoolgebouw dankzij solide casco met grid van 2,4 meter

schoolgebouw

Het compacte nieuwe schoolgebouw van het Stedelijk College Eindhoven (SCE) biedt ruimte voor elk mogelijk onderwijsconcept door het solide casco met een extreem open plattegrond. Het geeft de school de mogelijkheid te experimenteren met diverse onderwijsconcepten en maakt het gebouw ook op de lange termijn duurzaam en waardevast.

DP6 bedacht met de opdrachtgever een concept waarmee het tempo in het bouwproces gehouden kon worden en dat de school de ruimte gaf om over hun toekomstige onderkomen na te denken. Een plan dat er voor zorgt dat het gebouw ook over 10, 20, of 100 jaar nog steeds actueel is en de dan heersende onderwijsideeën of zelfs volledig andere functies als kantoren of woningen kan huisvesten.

Foto: Michel Kievits

Het ontwerp omvat een compact volume van vier bouwlagen met een volledig open plattegrond. Het volume wordt doorsneden door vier atria die zich elk uitstrekken over twee verdiepingen.

Grid van 2,4 meter

Door een modulaire opzet van het casco, dat integraal met constructie en installaties tot in detail is doorgezet in een grid van 2,4 meter, kan het gebouw op elke mogelijke manier worden ingedeeld. Dit concept gaf het SCE tijd om hun onderwijsvisie door te ontwikkelen, zonder dat de bouw stagneerde. En het biedt het SCE nu de ruimte om te ontdekken en te experimenteren met nieuwe onderwijsvormen, zonder dat er meteen ingrijpende wijzigingen in het gebouw moeten worden gemaakt. Het SCE kan als het ware in haar gebouw groeien en het steeds meer eigen maken.

Drie basismaterialen

Om rust en eenvoud te creëren zijn er drie basismaterialen gebruikt: beton, baksteen en eikenhout. Deze rustige basis kan elke toevoeging hebben. Hergebruikt meubilair, multiplex ruimteverdelers, een tribunetrap of vloerbedekking; ze voegen zich in het casco zonder de helderheid en rust van het gebouw te storen. De atria brengen lucht en zacht noorderlicht in het compacte gebouw. En door in de doorsnede de atria diagonaal te koppelen is er overal in de school een spannende zichtlijn naar de andere kant van het gebouw.

Naast de school zal nog een sporthal met een aantal aanvullende onderwijsruimtes worden gebouwd. De sloop van het oude gebouw is momenteel in volle gang.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.