Ga naar hoofdinhoud

Leuvepaviljoen gebouwd op bestaande fundering

fundering

Het nieuwe Leuvepaviljoen in de Rotterdamse Leuvehaven vervangt drie oude paviljoens van het Maritiem Museum. MoederscheimMoonen Architects maakte hiervoor het ontwerp in opdracht van de Gemeente Rotterdam. Het paviljoen is ontworpen op de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens.

In het nieuwe paviljoen komen allerlei functies samen in één gebouw. Het is de thuisbasis van het Port Visit Center van Port of Rotterdam, waar bezoekers kennismaken met de haven van Rotterdam. Ook vindt je hier de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier werken de lassers, smeden en timmerlui aan het onderhoud van de historische vloot in de museumhaven. Deze werkplaatsen zijn publiek toegankelijk. Binnen zijn alle functies met elkaar verbonden en kun je zo door het Port Visit Center de werkplaatsen van het Maritiem Museum inlopen. Hiernaast is er ook ruimte voor horeca, deze bevinden zich op de twee koppen van het gebouw.

Langgerekt gebouw

MoederscheimMoonen ontwierp het paviljoen onder strikte stedenbouwkundige voorwaarden. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. Omdat het gebouw veel korter is dan de drie vorige paviljoens, is er vanaf de Schiedamsedijk meer uitzicht op de historische Leuvehaven.

Grote luifels

Om het paviljoen goed zichtbaar te maken, koos MoederscheimMoonen ervoor extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Dit zijn grote luifels die aan beide kanten van de stad echte blikvangers zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich een dwarsdoorsteek met een trap die ook als tribune kan functioneren en de dijk met de kade verbindt.

Gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen

Het gebouw is op ooghoogte zo transparant mogelijk gemaakt. Boven de plint is de gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen. Deze vormen verwijzen naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, maar ook een spel van licht en schaduw creëert. De driehoekige panelen zijn uitgevoerd in diverse glansgraden, wat onder invloed van daglicht de glinstering en de spiegeling van het water in de haven suggereert.

Bestaande fundering

Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit hergebruik van de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens. Andere onderdelen van de staalconstructie zijn in het nieuwe gebouw als donor profielen gebruikt. Zo is er op een duurzame manier gebruik gemaakt van de oude elementen en zie je ook een stukje historie terug in het nieuwe gebouw.

Het terrein rondom het paviljoen ondergaat de komende jaren een serieuze transformatie waarbij vergroening centraal staat. In 2022 zal het buitengebied ook klaar zijn.

Projectgegevens
Locatie: Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
BVO: 1.400 m2
Programma: Port Visitor Center van Port of Rotterdam, werkplaatsen Maritiem Museum, twee
horeca gelegenheden inclusief terras.
Architect: MoederscheimMoonen Architects
Aannemer: Bertens Bouw
Installatie adviseur: Nelissen Ingenieursbureau
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Dak en gevel: Cladding
Fotografie: Bart van Hoek

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.