Ga naar hoofdinhoud

Maximale openheid door demontabel constructiesysteem in IKC Leimuiden

Maximale openheid door demontabel constructiesysteem in IKC Leimuiden

In het Zuid-Hollandse Leimuiden staat het IKC De Lei. Het ogenschijnlijk eenvoudige gebouw, een ontwerp van DP6 architectuurstudio herbergt een warme binnenwereld waar op vernieuwende wijze onderwijs wordt gegeven. Dankzij een demontabel constructiesysteem heeft de school geen dragende wanden, maar kolommen. Het duurzame ontwerp geeft de school een grote mate van vrijheid.

In het Integraal Kindcentrum (IKC) zijn drie dorpsscholen samengegaan en delen hun nieuwe gebouw met kinderopvang Snoopy. De school werkt in units;  onder- midden- en bovenbouw hebben elk een volledig open leeromgeving waarin meerdere stamgroepen zitten. In de gehele school is het programma het zelfde; zo wordt in de ochtend vanaf kwart voor 9 gerekend. De kinderen kunnen zelf kiezen waar of hoe ze dat volgen.

Tribunetrap van duurzaam bamboe

Het compacte gebouw heeft een functionele opbouw: een grote tribunetrap van duurzaam bamboe vormt het natuurlijke hart van het gebouw. Dit is het ontmoetingspunt waar de kinderen uitwaaieren naar hun eigen unit. De kinderen van de midden- en bovenbouw lopen meteen naar boven en de kleinere kinderen blijven beneden. Onderaan de trap hebben de kinderen van de onderbouw hun open leeromgeving, en achter de trap, wat meer in de luwte hebben de allerkleinsten van het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal hun plek. Doordat de eerste verdieping kleiner is dan de begane grond valt er aangenaam daglicht in het atrium. 

Demontabel constructiesysteem

Om de onderwijsmethodiek van IKC De Lei te kunnen faciliteren en een maximale openheid te realiseren heeft het gebouw geen dragende wanden, maar kolommen. Het gebruikte circulaire constructiesysteem CD20 bestaat uit een betonnen plaat op vier kolommen. Dit maakt dat het gebouw ook eenvoudig op een andere manier kan worden ingedeeld. Bij nieuwe onderwijsinzichten, krimp of groei, kunnen er andere configuraties van wanden worden neergezet. Ook zou het gebouw nog uitgebreid kunnen worden door de eerste verdieping te vergroten. Het CD20 systeem is bovendien volledig demontabel en herbruikbaar.

Eenheid en rust in ontwerp

Extra aandacht is besteed aan de beleving van IKC De Lei. Via de hoge ramen valt daglicht tot diep in de open ruimtes en beleef je ook binnen de groene omgeving. De bamboe kasten en wanden brengen niet alleen eenheid en rust in het ontwerp, maar zorgen ook voor een aangename akoestiek. Vloerverwarming, CO2  gestuurde ventilatie en automatische zonwering brengen verder comfort. 

Projectgegevens
IKC De Lei
Locatie: Larikslaan 2, Leimuiden
Architect: DP6 architectuurstudio
Programma: Nieuwbouw IKC met basisschool, kinderopvang, BSO en peuterspeelzaal
Opdrachtgever: Gemeente Kaag en Braassem
Aannemer: Vink Bouw BV, Nieuwkoop
Adviseurs; Brink Management / Advies, Rotterdam | Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam | Sijperda-Hardy Adviesbureau, IJlst | LBP|SIGHT, Nieuwegein | Kontek, Rotterdam | Royal Haskoning DHV, Rotterdam
Start project: 2017
Oplevering: 2020
Oppervlakte BVO: 2400m2
Fotografie: Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *