Ga naar hoofdinhoud

Montessorigebouw ligt als paviljoen op campus

Montessorigebouw ligt als paviljoen op campus

In Nijmegen is het nieuwe gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit geopend. In de rol van architect en total engineer is Inbo verantwoordelijk voor het ontwerp. Het Maria Montessorigebouw is zo ontworpen dat de 6.000 studenten, medewerkers en onderzoekers er een hechte gemeenschap kunnen vormen. Het draait om licht, zicht en contact.

De Radboud Universiteit vernoemt het faculteitsgebouw naar de Italiaanse arts en pedagoog Maria Montessori. Het gebouw ligt als een paviljoen op de campus. Het ontwerp sluit aan op het aangrenzende bos en de parkachtige omgeving. Wandelpaden naar het academiegebouw of de rechtenfaculteit lopen onder het grand café door.

Kleinschalig

Het Maria Montessorigebouw heeft met 25.000 m2 een flinke omvang, maar toch voelt het kleinschalig. De wegen kruisen zich bij het grand café, dè ontmoetingsplek en het bruisende hart van het Maria Montessorigebouw. Het verbindt de beide vleugels en geeft vanaf de eerste verdieping overzicht over het groene campusterrein.  

Trappen vormen ruggengraat van het gebouw

De brede trappen aan de atria vormen de ruggengraat van het gebouw en nodigen uit om te bewegen. Zij rijgen de belangrijkste (onderwijs)ruimten aan elkaar. Dat vergroot de interactie tussen studenten, medewerkers en onderzoekers. De grote ramen in het gebouw geven zicht op het omliggende groen. Bij mooi weer kan er gebruikt worden gemaakt van het terras.

Projectgegevens
Locatie: Nijmegen
Opdrachtgever: Universitair Vastgoedbedrijf, Radboud Universiteit
Ontwerpteam: Inbo, Deerns, Croes
Architectenbureau: Inbo
Team: Jeroen Simons, Wilco van Oosten, Jop Alberts, Erik Berg, Jeroen van Dam, Mark Bollen, André Kanters, Maarten Hooijmeijer
Aannemer: Bouwbedrijf Berghege in een bouwcombinatie met Heerkens van Bavel (bouwkundige deel) Croonwolter&dros (installatietechnische deel) 
Oplevering: 2020
Omvang: 25.500 m²
Fotografie: Thea van den Heuvel

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *