Ga naar hoofdinhoud

Multifunctionele woontorens met asymmetrische kronen

woontorens
Foto: Emmely van Mierlo

Aan de Grotiusplaats, vlak naast het station Den Haag Centraal, staan de Grotiustorens. De twee multifunctionele woontorens zijn 120 en 100 meter hoog en zijn ontworpen door MVRDV voor vastgoedontwikkelaar Provast. Het complex met zijn opvallende kronen van gestapelde appartementen voegt nieuwe betaalbare huurwoningen toe op een zeer centrale plek in de stad en met een ov-knooppunt voor de deur; van de 655 appartementen zijn 114 bestemd voor sociale huur en 295 voor huur in het middensegment.

De Grotiustorens lopen naar boven toe uit in een landschap van gestapelde appartementen. Deze ‘kronen’ zijn al van verre zichtbaar en vormen een nieuwe architectonische blikvanger voor Den Haag. In een gebied waar elke meter slim moet worden benut, ontwierp MVRDV twee appartementengebouwen van in totaal 61.800 m2. Door de torens slim te snijden aan de voet, bleven doorgaande straten behouden, konden er nieuwe pleintjes worden gerealiseerd en bieden de torens wisselende perspectieven.

Asymmetrische top

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de top van de torens: door ze aan de bovenzijde asymmetrisch te laten ‘afbrokkelen’, kon het kenmerkende landschap van gestapelde terrassen ontstaan, aan de zuidzijde meer dan aan de noordzijde. De kroon kreeg een extra accent, zowel in kleur als in materiaal. Voor de terrassen en de gevel is gekozen voor een duurzame bamboecomposiet. Het kleurverloop van het natuursteen – van beige voor de bovenste lagen naar antraciet voor de benedenverdiepingen – zorgt verder voor een zachte landing op het maaiveld.

Uitzicht en buitenruimtes

Alle appartementen hebben een eigen buitenruimte waar de bewoners beschut kunnen zitten. Dit is mede te danken aan de vormgeving van die buitenruimtes; ook de woningen zonder kroonterras hebben balkons die zich deels als loggia in de woning bevinden, deels uitsteken. Welke afmeting de appartementen ook hebben, ze kregen elk zo groot mogelijke ramen om het uitzicht te maximaliseren.

Makkelijke ontmoetingen

‘Binnen dit al vrij drukke gebied hebben we met dit ontwerp in feite nieuwe ruimte geschapen,’ zegt Winy Maas, mede-oprichter van MVRDV, ‘De torens ogen smal maar bevatten veel oppervlakte en een mix van woningen. Het ‘dorp aan de top’ is letterlijk een kroon op het ontwerp. De stapeling van appartementen zorgt naast uitzicht ook voor makkelijke ontmoetingen. Het ontwerp vergroot de benaderbaarheid, huurders zullen straks bijna het gevoel hebben alsof ze op de begane grond wonen en elkaar makkelijk uitnodigen voor een glas wijn of etentje.’

Duurzaam en multifunctioneel

Met zijn gevels van natuursteen en duurzame composiet bamboeplanken, gasloze woningen en circa 1.500 parkeerplekken voor fietsen naast 244 voor auto’s, zijn de Grotiustorens ook duurzaam. Bij het ontwerp is aandacht besteed aan energiezuinigheid in de vorm van goede isolatie en wtw-installaties. De woontorens zijn verder multifunctioneel: naast huurwoningen zijn er op de begane grond verschillende voorzieningen, van restaurants en cafés tot dienstverlening. Speciaal voor bewoners is een app ontwikkeld waarmee ze met elkaar in contact kunnen komen voor sport- of eetafspraken, wat de sociale cohesie zal bevorderen.

Make-over

De twee torens staan niet op zich: ze vormen het startpunt van de make-over van het gebied ten oosten van Den Haag Centraal. Hierbij horen het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout. De Grotiustorens zorgen ervoor dat de openbare ruimte een nieuwe dimensie krijgt. Het project kan het begin vormen van een verdere verdichting en vergroening van dit deel van Den Haag.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.