Ga naar hoofdinhoud

Natuur als verbindende factoor bij kantorencomplex Max & Moore

natuurinclusieve

Kantorencomplex Max & Moore wil een voorbeeld zijn voor gezond werken in de stad. Dit dankzij een natuurinclusieve werkomgeving, die ook bijdraagt aan de aanwezige biodiversiteit. Geïntegreerde PV-panelen en een hoge mate van flexibiliteit maken de kantoren duurzaam en toekomstbestendig.

Max & Moore ligt op een centrale locatie in Amsterdam aan de noordwestkant van het IJ, tussen filmmuseum Eye en het NDSM-terrein. Het ontwerp van Mei architects and planners bestaat uit twee bouwvolumes die qua architectuur aansluiten op de robuuste omgeving van Buiksloterham. Max & Moore zijn familie van elkaar, maar hebben elk een zichtbaar eigen karakter. De twee afzonderlijke gebouwen van ca. 6.800 m2 en 2.900 m2 zijn verbonden door middel van een groene pergola-brug en gedeelde ontmoetingsplekken. Met dakterrassen en dubbelhoge wintertuinen zijn bijna alle verdiepingen van buitenruimtes voorzien. Deze groene zones lopen over in een parklandschap op straatniveau, waar ruimte is voor openbare horeca met zonnige terrassen.

Gezond en natuurinclusief

Met Max & Moore is een gezonde en natuurinclusieve werkomgeving gecreëerd, waarbij duurzaamheid een hoge prioriteit heeft. Natuur is dan ook integraal onderdeel van het ontwerp gemaakt en samen met Moss is een groenontwerp ontwikkeld. Dakterrassen, dubbelhoge patio’s, verticaal groene gevels en pergola’s wisselen elkaar af. De natuur is een verbindende factor tussen de verschillende verdiepingen en beide gebouwen. Het groen draagt bij aan de biodiversiteit en aanwezige stadsecologie, en is tegelijkertijd de drager van het gezonde werken. De buitenruimtes voorzien alle werkverdiepingen van frisse lucht en de mogelijkheid om je even in het groen te begeven. Op diverse plekken in de gevel en op de terrassen zijn insectenhotels en nestkasten voor vogels en vleermuizen geïntegreerd in het ontwerp. Zo draagt Max & Moore actief bij aan de biodiversiteit van de nieuwe stadswijk.

Duurzame installaties

Duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn bij Max & Moore belangrijke pijlers. Het volledige plan is energieneutraal (EPC = 0) ontworpen en heeft een BREEAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Er zijn innovatieve PV-panelen ontworpen die integraal in de architectuur zijn verwerkt. Het gevelontwerp draagt met een zorgvuldig gekozen open-dicht-verhouding bij aan het beperken van installaties en het benodigde koelvermogen. Tevens heeft het complex een WKO installatie, waardoor het gebouw gekoeld of verwarmd wordt met behulp van uit de bodem onttrokken warmte of koude. Door de combinatie van maatregelen wordt het gebruik van fossiele brandstoffen voor energieopwekking teruggedrongen.

Open Building

De gebouwen zijn ontworpen conform het Open Building principe met een vrij indeelbare plattegrond, waarbij werkvloeren zowel horizontaal als verticaal te koppelen zijn en elk gebouw geschikt is voor single- en multitenant. De telescoopdeuren in de plint zorgen ervoor dat de gemeenschappelijke plint direct verbonden is met buiten. De buitenruimte faciliteert ontmoeting en verblijf en is voorbereid voor het wonen, dat in de toekomst wordt toegevoegd.

Projectgegevens
Ontwikkelaar: Being en COD
Eigenaar: een fonds onder beheer van Amundi Immobilier
Architect: Mei architects and planners
Landschapsarchitect: DELVA Landscape Architecture / Urbanism en MOSS
Bouw: Pleijsier Bouw
Installaties: Linthorst Techniek
Foto’s: Ossip van Duivenbode
Beeld: Mei architect and planners

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.