Ga naar hoofdinhoud

Prefab flatgebouwen duurzaam en toekomstbestendig

flatgebouwen
Foto: Stijn Spoelstra

In de Gestelse Buurt in Den Bosch heeft woningcorporatie BrabantWonen recent de twee duurzame flatgebouwen gebouwd. Een groot deel van het jaar verwarmt de zon de woningen, een collectieve warmtepomp zorgt in de koude maanden voor aanvullende warmte. Dit project is een voorbeeld van betaalbare duurzaamheid voor bewoner én verhuurder: voor verwarmen en koelen gaan de bewoners maandelijks niet meer dan 35 euro betalen. De huurwoningen hebben de uitstraling van een luxe appartementengebouw.

Gevels met grote glasvlakken laten zonlicht het hele jaar maximaal binnen. Iedere woning heeft een ongeïsoleerde serre die de warmtevraag vermindert. Ze hebben daardoor maar heel weinig verwarming nodig, gemiddeld 800-1500 watt per woning. Doordat prefab luchtdicht is gebouwd, kan snel worden verwarmd en gekoeld. Het hele gebouw wordt met een warmtepomp van 40kW verwarmd (een gemiddeld huishouden heeft 20kW nodig). Op het dak een dakterras met tuin, overkapt door 308 PV-panelen.

Voor warm water heeft ieder appartement een zoutbatterij, het zout wordt opgewarmd door de zonnepanelen en houdt zijn warmte 3 dagen vast. Voor de ventilatie zorgen individuele balansventilatieboxen in iedere berging.

De klimaatadaptieve flats aan de Guido Gezellelaan en de Rodenbachstraat zijn industrieel, flexibel en demontabel prefab gebouwd. Alle materialen zijn te hergebruiken en zo gekozen dat de gebouwen 3x lichter zijn dan vergelijkbare systemen.

Toekomstbestendig

Bahman Laké, projectleider BrabantWonen: “We zijn in 2020 gestart met het ontwerp van deze twee gebouwen met beide 31 appartementen, waarvan de helft sociale huurwoningen. Ons doel was toekomstbestendigheid zonder gas, met zoveel mogelijk natuurlijk opgewekte energie. Niet wetend dat wij geconfronteerd zouden worden met de huidige energieproblematiek. Het resultaat van die inspanning en de gedane investering is dat de energiekosten voor de verwarming en warm water ver onder het ingestelde prijsplafond ligt. Dat voordeel gaat geheel naar de bewoner.”

Bewoners betalen een maandelijks voorschot van 20 euro voor warm tapwater en voor verwarming en koeling 15 euro, of 12,50 euro in een kleinere woning. Dit is altijd 10 keer minder dan in een gemiddeld nieuw appartementengebouw.

Projectgegevens:
Locatie: Gestelse Buurt, Den Bosch
Opdrachtgever: BrabantWonen
Architect: Studio M10/KAW
Prefab bouw: Huybrechts Relou/VB groep
Installaties: Kemkens
Constructeur: Goudstikker-de Vries
Adviseur bouwfysica: Bouwnext

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.