Ga naar hoofdinhoud

PUUUR IJCE, maatwerk met prefab

prefab

Voor een bewonerscollectief ontwierp Atelier PUUUR op Centrumeiland IJburg in Amsterdam een bouwblok met 25 woningen: PUUUR IJCE. Alle plattegronden werden met en voor de bewoners individueel uitgewerkt. Die diversiteit komt aan de zelfdragende gevel tot uitdrukking in variaties binnen het repeterende stramien van prefab kolommen en liggers. In die prefab delen werden zand- en bruinkleurige steenstrips meegestort van de projectsortering “IJburg” van Hagemeister.

IJburg breidt uit. Aan de oostflank van IJburg Zuid realiseerde de gemeente Amsterdam het Centrumeiland, een nieuw stuk stad waar PO- en CPO-initiatieven zo’n zeventig procent van de bouwstroom dicteren. Dat maakt het Centrumeiland, vlakbij stadsstrand Blijburg, tot de grootste zelfbouwlocatie van Amsterdam.

Compacte woonwijk

Het Centrumeiland is opgezet als een terp met daarop een compacte woonwijk die bestaat uit bouwblokken van uiteenlopende grootte die ten opzichte van elkaar verspringen. Daardoor ontstaan op het eiland pleintjes en plantsoenen die functioneren als wadi’s; het Centrumeiland is een ‘rainproof’ project.

PUUUR IJCE

Op de kop van Kavel 11 realiseerde Bouwgroep “Samen in Amsterdam” PUUUR IJCE, een woongebouw met 25 in collectief opdrachtgeverschap ontwikkelde woningen naar ontwerp van architectenbureau Atelier PUUUR. Het bouwblok omvat negen grondgebonden woningen van circa 100 m2, iets opgetild gelegen op een parkeerkelder met 22 plekken. Op de verdiepingen bevinden zich 16 appartementen van 50 tot 160 m². Het bewonerscollectief beschikt over een gemeenschappelijke ruimte van 32 m² op de begane grond met een tuin en men deelt een gezamenlijk dakterras met uitzicht over de omgeving.

De gasloze woningen van PUUUR IJCE maken gebruik van een collectieve WKO. Het woongebouw, opgeleverd in november 2020, scoort een EPC van 0,1.

Plattegronden op maat

In PUUUR IJCE woont een mix van starters, gezinnen, alleenstaanden en gepensioneerden. In samenspraak met deze bewoners ontwierp Atelier PUUUR woningplattegronden op maat. Projectarchitect Brecht Goeman: “Dat is een intensief proces, met een mooi eindresultaat; je maakt als architect echt een individueel eindproduct voor een specifieke eindgebruiker.”

Zelfdragend prefab gevelsysteem

PUUUR IJCE heeft een constructie van prefab betonelementen. Atelier PUUUR ontwikkelde samen met de aannemer een zelfdragend prefab gevelsysteem waarin veel aandacht is besteed aan het wegwerken van de dilataties in de gevel. Goeman: “De structuur van de constructie en de maat van de prefabdelen is in de gevel aangegeven met gefrijnde betonnen accenten, vormgegeven als gecapittoneerde knopen die de gevels verbijzonderen.”

De zelfdragende gevel weerspiegelt de diversiteit aan plattegronden in PUUUR IJCE. Goeman: “De liggers en kolommen vormen de hoofdstructuur van de gevels. Binnen dit gevelraster zijn de persoonlijke wensen van de bewoners ingevuld als vlakinvulling – met verschillende kozijnopeningen en terugliggende metselwerkdelen. De hoofdstructuur zorgt voor rust en eenduidigheid als tegenhanger van de variatie in de gevelinvullingen.”

Duurzame en robuuste gevelbekleding

De grondgebonden woningen van PUUUR IJCE zijn opgenomen in de iets opgetilde plint met gefrijnd beige prefab beton. De appartementen erboven zijn aan de gevel voorzien van de gemêleerde Hagemeistersortering “IJburg”. De projectsortering bestaat uit een 50/50 mix van twee bestaande Hagemeistersorteringen: de Oslo GT+FU en de Meißen GT+FU. Goeman: “We zochten een duurzame en robuuste gevelbekleding om de stoere en strakke uitstraling te realiseren die ons en de bewoners voor ogen stond. Met deze projectsortering konden we, binnen het budget, een mooie mix maken. De gemêleerde projectsortering van Hagemeister maakt het karakter van de gevel.”

De projectsortering “IJburg” bestaat uit zand- en bruinkleurige bakstenen, die met hun kleur refereren aan het eiland en aan het nabijgelegen stadsstrand. De stenen hebben gesinterde accenten die wat ruwer en donkerder zijn, gecombineerd met gladde delen. De stenen zijn afwisselend met voor- en fusszijde als hoeksteenstrip meegestort in de prefab geveldelen.

De Hagemeisterstenen zijn in staand en liggend tegelverband toegepast. De zelfdragende prefab geveldelen zijn in de fabriek met donker voegwerk nagevoegd.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Bouwgroep “Samen in Amsterdam”, Amsterdam
Ontwerp: Atelier PUUUR, Amsterdam
Ontwerpteam: Brecht Goeman, Furkan Köse
Aannemer: Vink Bouw, Nieuwkoop
Hagemeistersortering: projectsortering “IJburg” (50/50 Oslo GT+FU en Meißen GT+FU)
Formaat: DF 290 x 30 x 52 mm
Fotografie: Hagemeister / Luuk Kramer

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.