Ga naar hoofdinhoud

Rijtjeshuis met schoonbetonnen gevel

schoonbetonnen gevel

Voor de nieuwbouw van deze hoekwoning heeft derksen|windt architecten een ontwerp gemaakt wat naar eigen zeggen een krachtige aaneenschakeling van steeds veranderende ruimtes blijkt. En dat in een combinatie van robuust en licht materiaalgebruik. Het woonhuis ligt in een woonwijk in Capelle aan den IJssel, te midden van woningbouw zoals dit zoveel gebouwd is in de tweede helft van de vorige eeuw, en eigenlijk nog steeds gerealiseerd wordt in een variant daar op. Kenmerkende aaneengesloten huizen met twee woonlagen, een zolder onder een schuine pannenkap en een bakstenen gevel.

Woning met verspringende vloeren

derksen|windt architecten zette de stip echter verder op de horizon: het moest het mooiste rijtjeshuis van Nederland worden van een kwaliteit die normaal niet behaald worden binnen deze typologie. Het woonhuis is ontworpen vanuit de ervaring van de ruimtes. Deze in vrije hoogte veranderende zones zijn zoveel mogelijk open verbonden. Van leefkeuken naar souterrain en zitkamer, en van entree tot aan zolder. De overgangen tussen zones zijn voelbaar door hoogteverschillen, posities van ramen, zicht naar buiten en veranderend materiaal. Dit heeft geleid tot een woning met verspringende vloeren, gehuld in een robuust gevelmateriaal en dat alles binnen de kenmerkende bouwenvelop.

Robuuste gevel

De gevel is een prachtige gedetailleerde schoon-betonnen gevel. Een steenachtig materiaal was een eis vanuit de gemeente, iets wat normaal gesproken resulteert in baksteen. Maar hier laat het eindresultaat zien dat er meer kan. De door de architecten reeds lang gekoesterde liefde voor Japanse en Zwitserse architectuur vormden de inspiratie voor betonnen gevels die een gevoel geven van textuur, van verfijning. Hier is dat ook gelukt. Als men bij de woning is, wil men de gevel aanraken. 

Onderhoudsvrij huis

De woning heeft een bodemwarmtewisselaar, geïntegreerde zonnepanelen als dak, en dat allemaal binnen een zeer goed geïsoleerde schil. Het gewicht van de gevel is gecompenseerd door innovatieve houten vloeren. Zo hebben de opdrachtgevers een robuust en onderhoudsvrij huis voor de toekomst, wat ook nog duurzaam is.

Projectgegevens
Naam project: Betonnen split-level woning
Locatie: Paulus Potterlaan, Capelle aan den IJssel
Opdrachtgever: particulier
Architect: derksen|windt architecten
Constructeur: Ingenieursbureau van Dijke
Betonnen gevel: Vrijenban, Delft
Translucente gevel: Rodeca
Installatieurs: Hol installatietechniek
Bouwperiode: juni 2019 – juli 2020
Bruto vloeroppervlakte: 213 m2
Bouwsom: 380.000 euro

Foto’s: René de Wit

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.