Ga naar hoofdinhoud

Sluishuis nieuw icoon op Amsterdam IJburg

sluishuis
Foto: Ossip van Duivenbode

Het Sluishuis op Amsterdam IJburg is na vier jaar bouwen opgeleverd. Het gebouw telt 442 koop- en huurwoningen, een openbare groene daktuin met looproute voor wandelaars, vogels- en recreatie-eilanden, aanlegsteigers en horeca. Dankzij een dubbele uitkragende constructie lijkt het gebouw over het water te zweven.

Het project ging van start toen de gemeente Amsterdam de combinatie VORM en BESIX RED in 2016 uitriep tot winnaar van de kwaliteitstender voor de ontwikkeling van Sluishuis. Voor het ontwerp van dit unieke gebouw bundelden ze de krachten met de architectenbureaus Bjarke Ingels Group (BIG) uit Denemarken en het Nederlandse Barcode Architects. De complexe bouw vertrouwden ze toe aan BESIX Nederland en VORM Bouw.

Cantilevers

Sluishuis is een opmerkelijk gebouw met een uniek volume dat dankzij een dubbele uitkraging (cantilevers) over het water lijkt te zweven. De cantilevers komen samen in een hoge hoek die een grote toegangspoort vormt, als het ware een opengaande sluis, van het IJ naar de binnenhaven van het gebouw. Aan de andere zijde is het gebouw afgetrapt om met vriendelijke groene terrassen een uitnodigend gebaar naar IJburg te maken. Bjarke Ingels, Founding Partner BIG, zegt: “Na het doorbrengen van mijn studiejaren als architect in Nederland aan het einde van de 20ste eeuw, voelt het als thuiskomen om nu bij te kunnen dragen aan de architectuur van de stad die ik zo lang heb bewonderd.” Dirk Peters, Founding Partner Barcode Architects, vult aan: “Met iconische architectuur en nieuwe woontypologieën, kwalitatief hoogstaande buitenruimtes en adembenemende uitzichten op het IJmeer, vormt Sluishuis een nieuwe landmark voor IJburg en Amsterdam.”

Een nieuwe woonervaring op het water

Sluishuis bestaat uit 442 energieneutrale koop- en huurappartementen en een programma met woonbootkavels, aanlegsteigers voor plezierboten, horeca, commerciële ruimtes en een volledig geïntegreerd waterlandschap met eilanden voor recreatie, watersport, fauna en flora en zelfs energieopwekking. Het project is voor een groot deel publiek toegankelijk. Bewoners en bezoekers kunnen vertoeven in de binnenhaven, genieten van de promenade met grandioze uitzichten op het dak en vanaf de steigers en eilanden watervogels spotten of de historische woonschepen bewonderen. De appartementen van Sluishuis zijn gevarieerd qua typologie en werden ontworpen voor verschillende doelgroepen, inkomensniveaus en leeftijdscategorieën. Naast compacte stadsstudio’s en watersportappartementen heeft Sluishuis duplex penthouses met zowel een relatie met de binnenhaven als uitzicht over het IJ-meer. Aan het getrapte deel bevinden zich premium appartementen met luxe houten dakterrassen op de zon met uitzicht over IJburg. Extra bijzonder zijn de appartementen aan de onderkant van de uitkraging, met prachtig uitzicht over het IJ én direct op het water.

Integrale duurzaamheid

De duurzaamheid van Sluishuis vormt een integraal deel van het project. Met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0.00, wekt het gebouw meer energie op dan het verbruikt. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van isolatie, driedubbele beglazing, warmteterugwinning op de ventilatiesystemen en het afvalwater. Het energieverbruik wordt verder verlaagd door toepassing van een Warmte Koude Opslag – systeem (WKO) in de bodem voor warmte en koeling in combinatie met stadsverwarming om piekmomenten op te vangen. Het resterende energieverbruik voor verwarming, warmtepompen, ventilatie en ledverlichting wordt volledig gecompenseerd door ca. 2.200 m² zonnepanelen, waaraan een volledig drijvend eiland naast het project gewijd is. Bij het ontwikkelen van Sluishuis is veel aandacht besteed aan de groenvoorziening en wateropvang. Aan de voorzijde, zijkanten en in de binnenhaven bevinden zich tuinen met lokale plantensoorten. Het groen loopt over de dakterrassen naar boven in geïntegreerde plantenbakken. Op het dak geeft dit een prettige groene sfeer.

Sociale verbinding

Naast zijn duurzame eigenschappen is Sluishuis erop gericht om de sociale verbinding tussen bewoners en bezoekers te stimuleren en versterken. Door de verspringende balkons ontstaan verrassende zichtrelaties en uitwisselingen. De publieke route over het dak, maar ook de kinderspeelplaats in de binnenhaven, het steigerlandschap en de positionering van de houten dakterrassen stimuleren spontante ontmoetingen. Hans Meurs, CEO VORM: “Als we heel Nederland zouden inrichten zoals Sluishuis, dan hadden we nu geen energievraagstuk meer en was eenzaamheid bijna niet meer mogelijk. Een geslaagd project, in alle opzichten. Hier is met bezieling aan gewerkt. Dat maakt mij trots.”

Natuurlijke materialen

Qua materialen zoekt het gebouw contrast, maar ook verbinding met de omgeving. In het materialenpalet is gekozen voor natuurlijke materialen waardoor het gebouw door de jaren heen een rijke en natuurlijke uitstraling krijgt. Het abstracte, onbehandelde aluminium van de gevel weerspiegelt het water en geeft het volume op elk moment van de dag een andere uitstraling. De getrapte dakterrassen en het steigerlandschap zijn in contrast hierop in hout uitgevoerd wat een tactiele uitstraling geeft. De façade van het gebouw is circulair.

Technische complex project

“Dankzij de sterke technische expertise vanuit BESIX Group zijn we samen met partner VORM erin geslaagd een technisch gezien complex project te verwezenlijken met onder meer een cantileverconstructie en een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen onder het waterniveau. We hebben dit icoon op het water gewonnen door een tijdelijk eiland te bouwen en hebben Sluishuis nu vol trots weer teruggegeven aan het water”, aldus Nic De Roeck, Algemeen Directeur BESIX Nederland.

Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.