Ga naar hoofdinhoud

SuperHub Meerstad: de supermarkt als ontmoetingsplek

superhub

Superhub in Meerstad is een moderne markthal die het jonge Groningse stadsdeel moet verbinden en winkelen weer tot een sociale activiteit wil maken. De Zwarte Hond ontwierp het multifunctioneel en adaptieve gebouw in opdracht van projectontwikkelaar MWPO. Het winkelcentrum is op 2 November in gebruik genomen.

Meerstad is een jong stadsdeel in Groningen. De wijk is geliefd vanwege de ruimte, het groen en het recreatiemeer Woldmeer. Rondom dit meer worden de komende decennia 5000 nieuwe woningen gerealiseerd, zodat de wijk uitgroeit tot een echte stadswijk. Met het oog op deze groei, is het van belang dat de wijk nu al een uitnodigend centrum heeft. Met de blik-vangende SuperHub van De Zwarte Hond is invulling gegeven aan deze centrumfunctie, waarbij ontmoeten centraal staat. Hierbij staan sociale duurzaamheid en kwaliteit van leven hoog in het vaandel.

Moderne Markthal

Het ontwerp is een circulaire uitvoering van klassieke, grote, transparante markthallen en heeft een volledig in hout uitgevoerde draagconstructie. De kruisvormige houten kolommen en balken in het dak zorgen voor een kathedraal-achtige uitstraling. De grote overspanning en een plafondhoogte van negen meter zorgen voor een licht en ruimtelijk effect. Beeldbepalend is de grote luifel van meer dan vijf meter die als zonwering functioneert en met zijn elegante zuilen en netvormige houten spanten uitreikt naar de groene omgeving. Daarnaast zorgen de kruisvormen voor stabiliteit waardoor er geen extra windverbanden nodig zijn. Het gebruik van hout zorgt tevens voor een positieve klimaatimpact.

Toekomst- en aardbevingsbestendig

De SuperHub is een symbiose van de markthal en een winkelcentrum. Je kunt er niet alleen boodschappen doen maar ook een café bezoeken. Daarnaast biedt SuperHub de mogelijkheid tot toekomstige aanpassingen of aanvullingen aan het programma. De structuur van het gebouw is zodanig ontworpen dat, zelfs als het ooit zijn functie zou verliezen, het in de toekomst een tweede leven kan krijgen. Over 20 jaar zou de SuperHub een buurthuis, een museum of woningen kunnen herbergen. Zo manifesteert SuperHub zich als een toekomstbestendig centrumgebouw dat meegroeit met de ontwikkelingen van Meerstad.

Op het dak zijn zonnepanelen en beplanting voor bijen en insecten geplaatst. De luchtbehandelingsinstallatie en de warmte-koude opslag in de bodem zorgen voor een optimaal, energiezuinig binnenklimaat. SuperHub is zo ontworpen dat het gebouw het schudden van Groningse aardbevingen kan opvangen. Daarnaast kan het gebouw flexibel invulling geven aan verschillende functies en activiteiten, zoals buurtbijeenkomsten.

Divers en Multifunctioneel

De SuperHub is voorzien van een divers programma, bestaande uit onder andere een supermarkt en een café. Hiermee is het gebouw naast voorzieningsfunctie ook ontmoetingsplek. Winkelen weer persoonlijk en sociaal maken was het doel; als tegenhanger van de steeds populairder wordende flitsbezorgers. De ruimtelijke kwaliteit is hier essentieel om de functie van een aantrekkelijk centrum te vervullen. Zo verwordt een supermarkt van een plek om je dagelijkse boodschappen te doen tot een middel om elkaar te ontmoeten en draagt bij aan sociale duurzaamheid in de Groningse wijk Meerstad.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.