Ga naar hoofdinhoud

TNO Bouwinnovatie Lab fungeert als levend laboratorium

Ontmoeting en kennisdeling staan letterlijk centraal in het nieuwe TNO Bouwinnovatie lab ontworpen door GROUP A. De transparante corridor verbindt de testhallen en de laboratoria met een ontmoetingsplek in het hart van het gebouw. Het gebouw is ontworpen als levend laboratorium: zowel bouwkundige als installatietechnische innovaties kunnen geïntegreerd worden in het gebouw om ze te testen.

Het lab huisvest geavanceerde onderzoeksfaciliteiten om innovaties te ontwikkelen en onderzoek te doen op het gebied van bouwmaterialen, klimaatsystemen en constructies. Hier geven samenwerkende partijen vorm aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke thema’s. Uitgangspunt van het ontwerp is het stimuleren van die samenwerking en het zichtbaar maken van het werk van TNO.

Open en zichtbaar

Bij de hoofdentree, verbindt de transparante tussenruimte de drieverdiepingen hoge testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze gebouwhoge corridor maakt het werk van TNO zichtbaar en vormt een ontmoetingsplek met volop daglicht dankzij de dakramen.

Living lab

Het gebouw fungeert ook als een living lab. Met uitsparingen in de modulaire gevel zijn innovatieve gevelproducten eenvoudig te bevestigen en testen. Op het dak is een onderzoeksfaciliteit waar innovatieve gebouwdelen getest worden. De klimaatinstallatie is zodanig ontworpen dat warmtepompen en warmtebatterijen aangesloten kunnen worden op het gebouw zelf.

Duurzaam en circulair

Het gebouw scoort hoog op duurzaamheid. Klimaatkamers van het oude lab zijn hergebruikt en de metalen draagconstructie en aluminium gevelelementen zijn demontabel en herbruikbaar. Ook zijn verschillende maatregelen toegepast om het energieverbruik te verlagen, zoals een lichtdoorlatende gevel die het gebruik van kunstlicht reduceert, een warmtepomp en zonnepanelen op het dak.

Bekijk hier een video over het lab:

Projectgegevens
Naam: TNO Bouwinnovatie Lab
Locatie: Van Amstelpark 8, TU Delft Campus-Zuid
Opdrachtgever: Stone22
Belegger: a.s.r. real estate  
Architect: GROUP A
Team: Folkert van Hagen, Chris Woltjes, Arjan Siebelink, Boyuan Shi, Brigitte van der Tuin, Jos Overmans, Mindaugas Arlauskas, Perry Klootwijk, Hala Abi Saad.
Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs
Adviseur: Nieman Raadgevende Ingenieurs
Aannemer: De Vries en Verburg
Stedenbouwkundige: PosadMaxwan
Omvang: 2700 m2
Bouwperiode: april 2020- februari 2021
Fotografie: Ossip van Duivenbode

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.