Ga naar hoofdinhoud

Transparante kijkdoos langs de A15

kijkdoos

Licht, lucht en transparantie zijn kenmerkende elementen voor het nieuwbouwkantoor van Herkon en Stout in Sliedrecht. Het langgerekte pand is vormgegeven als een transparante kijkdoos. Een eyecatcher langs de A15 die samen met het naastgelegen gebouw van Unit4 een fraaie compositie vormt.

Het nieuwe kantoor laat zich omschrijven als een luchtig en zwevend gebouw met drie lagen. De hoofdopzet van het nieuwe kantoor bestaat uit twee massieve torens waarin de trappenhuizen, het sanitair en de lift zijn opgenomen. Daartussen bevinden zich vrij indeelbare vloeren. De onderlaag is terugliggend, waardoor er grote overstekken ontstaat wat de architectuur van het gebouw versterkt en karakteriseert. Op de begaande grond bevinden zich de kantine en een aantal ontmoetingsruimtes die naadloos overlopen in het groene landschap dat om het gebouw heen drapeert.

Trap als houten loper

De bovenste twee lagen dienen als kantoorruimtes die flexibel indeelbaar zijn, gericht op de toekomst. De drie lagen zijn met elkaar verbonden door de monumentale trappenpartij die als een houten loper dwars door het gebouw loopt. De houten loper is tegelijkertijd een ontmoetingsplek die kan worden ingezet bij gelegenheden als tribune of podium. Daarnaast biedt de prominente trap een extra stimulans voor beweging.

Glazen gevels

Gezondheid is dan ook een belangrijk thema. Vandaar dat er veel aandacht is besteed aan de verbinding tussen binnen en buiten, het stimuleren van beweging en aan het creëren van veel daglicht. De grote vides en glasgevels laten niet alleen het daglicht doordringen tot diep in het gebouw, maar zorgen ook voor een uniek panoramisch uitzicht over enerzijds de A15 en anderzijds over de polders van de Alblasserwaard.

Interieur

RoosRos interieur heeft samen met de opdrachtgever gewerkt aan de vormgeving van de verschillende interieurelementen. Het interieur wordt gekenmerkt door veel glas en bestaat verder uit houten objecten met afgeronde hoeken en bijzondere vloerafwerkingen in de huisstijlkleuren van Stout. Deze vormen samen een zachte touch in de verder zakelijke kantooromgeving. Het gebouw is duurzaam vanwege energiebesparende en opwekkende maatregelen.

Foto’s: Lucas van der Wee

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.