Ga naar hoofdinhoud

Uitnodigende luifelconstructie ingang sportcomplex Aquapelle

Uitnodigende luifelconstructie ingang sportcomplex Aquapelle

Sportcomplex Aquapelle in Capelle aan den IJssel, ontworpen door architectencombinatie MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten, heeft twee zwembaden met beweegbare bodems, sporthal en horeca. De uitnodigende luifelconstructie verwelkomt de bezoekers in dit nieuwe sportcomplex.

Zwembad met beweegbare bodem

Door middel van scheidingswanden in het sportcomplex kan er tegelijk door verschillende doelgroepen worden gesport. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen en recreanten. Het 25-meter wedstrijdbad (15,4 x 10 meter) is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad (15 x 10 meter) heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapiebad gebruikt kan worden.

Gebruik van veel hout

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden en de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Het interieur heeft een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout dat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

Uitnodigende luifelconstructie

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt de bezoekers. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

Duurzame technieken toegepast

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Er is een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan. Eind 2020 is het sportcomplex in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Projectgegevens
Project: Sportcomplex Aquapelle
Locatie: Pelikaanweg, Capelle aan den IJssel
Programma: 25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
Opdrachtgever: Gemeente Capelle aan den IJssel
Architect: MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten
Hoofdaannemer: De Vries en Verburg Bouw
Installateur: Hellebrekers
Installatie adviseur: Innax
Constructeur: Palte B.V.
Adviseur bouwfysica en akoestiek: Peutz
BVO: 6.192 m2
Fotografie: Studio de Nooyer

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.